Slovenija
171 ogledov

Kriminalistična preiskava na UKC Ljubljana

UKC Ljubljana Saša Despot
Na ljubljanskem UKC ter na onkološkem inštitutu poteka kriminalistična preiskava zaradi preskakovanja čakalnih vrst.

Na policiji so potrdili, da na UKC Ljubljana izvajajo določene aktivnosti v predkazenskem postopku v zvezi preiskave suma storitve uradno pregonljivih kaznivih dejanj. "Zaradi tajnosti podatkov postopka, vam več informacij ne moremo posredovati," so sporočili. Dodali so še da je v preiskavi sodelovalo 45 kriminalistov in policistov, opravili so 18 hišnih preiskav, večje število razgovorov in zaslišanj. Eni osebi je bilo odrejeno pridržanje do 48 ur.

(Foto: Boštjan Tacol) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
"V zvezi z današnjim obiskom kriminalistične policije v UKC Ljubljana sporočamo, da  poteka preiskava v zvezi s problematiko čakalnih vrst. V UKC Ljubljana s kriminalistično policijo korektno sodelujemo. Dali jim bomo vso zahtevano dokumentacijo," so se na preiskavo odzvali v UKC Ljubljana. 

Preiskave tudi na Onkološkem inštitutu

Na Onkološkem inštitutu Ljubljana so  potrdili, da poteka preiskava tudi na inštitutu. "V tem trenutku lahko le potrdimo, da na OI poteka kriminalistična preiskavo. OI sodeluje s predstavniki organov pregona, drugih komentarjev zaenkrat ne moremo dati," so zapisali in naknadno sporočili še, da dodatnik izjav danes ne bodo dali.

Neuradno: Preiskujejo med pet in deset zdravnikov ter posrednika

Po neuradnih informacijah STA policija preiskuje med pet in deset zdravnikov, od tega dva na Onkološkem inštitutu. V slednjem primeru naj bi šlo za omogočanje preskoka čakalne vrste eni bolnici. 

Neuradno naj bi policija prisluškovala posredniku, ki je zagotavljal, da pozna zdravnike in lahko poskrbi, da bolnik pride prej na vrsto. Po nekaterih informacijah naj bi bil posrednik zaposlen v UKC.

Po poročanju Pop TV naj bi posrednik v zameno za dvajset tisoč evrov pomagal preskočiti vrste pri zdravniku Eriku Breclju, ki pa naj bi zadevo prijavil policiji. 

Ministrica: Sklepamo, da so se materialno okoriščali

Milojka Kolar Celarc | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Po informacijah, ki jih imamo na Ministrstvu za zdravje o kriminalističnih preiskavah v UKC Ljubljana in na Onkološkem inštitutu, sklepamo, da gre za preiskavo posameznikov, ki so za obljubljene materialne nagrade obljubljali ali omogočali preskakovanje čakalnih vrst.  Še tako dober sistem tega ne more preprečiti, prav pa je, da se takšna dejanja preganjajo," pravi ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.

Nadzore nad čakalnimi seznami redno opravljata Zdravstveni inšpektorat RS in Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, lahko  tudi  zastopniki pacientovih pravic, pravico do vpogleda v čakalni seznam pa ima tudi pacient.

Pri tem pa je potrebno upoštevati, da ima zdravnik skladno z zakonom  pri določanju datuma konkretne zdravstvene storitve za posameznega pacienta, glede na zdravstveno stanje posameznega pacienta, avtonomno  pravico o tem odločiti v skladu  s strokovno doktrino.

"Bistveno transparentnost bo prispevalo eNaročanje, ki bo v celoti zaživelo januarja prihodnje leto, izboljšanja pa pričakujemo še s spremembami Zakona o pacientovih pravicah in Pravilnika o najdaljših dopustnih čakalnih dobah in vodenju čakalnih seznamov," dodajajo na ministrstvu. 

 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 22:59 11.oktober 2016.

    Problem je v tem, da zganjajo neko lažno solidarnost in uravnilovko za katero smo že v starem sistemu ugotovili, da ne deluje. Naj enostavno kar uradno zaračunajo preskok vrsti in ne bo treba nikomur nikogar podkupovat. Sistem je enostaven, koliko ...prikaži več plačaš toliko dobiš. Če želiš prioritetno obravnavo, pač plačaš več za zdravstveno zavarovanje in ne bo nobene potrebe po korupciji. Pa vse bolnišnice morajo biti privat, da se ve kdo pije in kdo plača. Javno je od vseh in od nikogar, zato pa vsi kradejo, ker ni nobene odgovornosti.

  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 22:56 11.oktober 2016.

    Cel sistem je brezveze. Nekdo lahko plačuje po 1000 EUR prispevka na mesec, drugi pa celo življenje ne plačuje čisto nič, na koncu pa oba čakata enako v vrsti. Tu ni nobene logike. Zdravstveno zavarovanje bi moralo biti vezano tudi ...prikaži več na to koliko nekdo plača. Če plačujem 1000 na mesec potem je čisto logično, da pričakujem, da bom takoj na vrsti. Pa tudi z vidika države je najbolj koristno, da so tisti, ki ji nosijo davke čimprej znova zdravi in služijo za ostale.

  • stanko75 22:20 11.oktober 2016.

    A teh 20 tisoč € gre v davčno napoved? :), zdaj razumem od kje tiste povprečne visoke plače zdravnikov. Za tak denar bi si pa lahko tudi samoplačniško uredila operacijo ne pa samo da za vrsto plača.