Slovenija
27 ogledov

Kriminalka o brezplačnikih

Lasbaher (desno) je največkrat odgovoril, da ne bo odgovarjal. (Foto: Benjamin K Žurnal24 main
Preiskava. Pred preiskovalno komisijo bo jutri pričal Drago Kos.

"Šla sva k notarju, podpisal sem par papirjev, dal mi je 500 evrov, oni so šli po svoje, jaz pa po svoje." Tako je Milan Simić od Andreja Lasbaherja kupil podjetje, ki je nekoč izdajalo Slovenski tednik. Poiskal in izplačal ga je sicer posrednik, ki mu je na enak način “prodal” še štiri ali pet podjetij.

Izdajatelj Slovenskega tednika Lasbaher pred preiskovalno komisijo ni odgovoril na skoraj nobeno vprašanje. Po posvetih z odvetnikom Boštjanom Penkom je praviloma dejal, da ne bo odgovarjal. Denar za izdajanje sta mu posodili dve podjetji, eno 650 tisoč evrov, drugo pa 680 tisočakov. Ali je bilo eno podjetje Media polis Božidarja Novaka, ni želel razkriti, moral pa bo to povedati na seji, ki bo zaprta za javnost. Prav tako ni želel povedati, ali sta za Slovenski tednik pisala Silvester Šurla in Ana Jud ter kdo se je skrival pod psevdonimom Vid Videc.

Robert Teršek je pojasnil, da mu je vseh 300 tisoč evrov (in ne le sto tisoč) za izdajanje Ekspresa posodil prijatelj Matej Raščan, ki je sicer predsednik uprave Dela revij. Za potek projekta se po njegovih besedah Raščan, ki denarja še ni dobil vrnjenega, ni zanimal. Pogodbe o posojilu nista podpisala niti nista določila obrestne mere. "Šlo je za osebno posojilo," je pojasnil Teršek. Na vprašanje, koliko denarja je vložil sam, pa je odgovoril, da je imel veliko stroškov z vožnjami.

Na sejo je bila vabljena tudi odgovorna urednica Ekspresa Barbara Smisl, a se je ni udeležila. Komisija lahko odredi, da jo prihodnjič privedejo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.