Slovenija
22 ogledov

Kriminalka sesuva zdravstvo

Jelka Mlakar Anže Petkovšek
Zbornica zdravstvene nege. Minister Gantar ji očita bogatenje na račun licenc, zbornica mu vrača, da ruši zdravstvo.

Ljubljana. Zbornica zdravstvene in babiške nege (ZZBN) “pod tem vodstvom do nadaljnjega ostaja brez javnih pooblastil”, je včeraj napovedal minister za zdravje Tomaž Gantar. To pomeni, da zbornica medicinskim sestram ne more izdajati licenc, prav tako pa jih ne more vpisovati v register. Ministrstvo za zdravje pa je napovedalo tudi upravni nadzor tako v zbornici zdravstvene nege kot v zdravniški zbornici.

Spor se je (javno) razplamtel, ko je minister nedavno razkril, da bo ukinil licenciranje za srednje medicinske sestre. Iz ZZBN so nato začeli prihajati protesti, pisma in ostre izjave, da so licence nujne za kakovost zdravstvenega osebja. Gantar je včeraj ta oster odziv pripisal temu, da bi “ukinitev licenciranja pomenila finančni polom” za zbornico. Ta si ne bi več mogla privoščiti “visokih plač in dragih, več kot 300 kvadratov velikih novih prostorov”. Spomnil pa je tudi “na arogantne besede predsednice” zbornice Darinke Klemenc, ki je zdravstvene tehnike označila za nesposobne in nevarne pacientom. “Ne vem, ali se zaveda, da je s tem izrekla tudi nezaupnico sebi,” pravi minister, ki pričakuje, da bo vodstvo zbornice odstopilo.

“Pozivi k odstopu kažejo, da je minister vzel moč v svoje roke,” ministru vrača Klemenčeva. Meni, da na ministra vplivajo lobiji, “ki želijo pripeljati nazaj neko poslušno medicinsko sestro, ki je več ni”. Na zbornici so tudi zanikali, da bi njihovi prihodki v letu 2010 na račun licenc narasli na 5,4 milijona, kot trdi minister, ampak jih je bilo 1,8 milijona. In medtem ko Gantar o financah zbornice pravi: “Ko sem gledal te podatke, sem mislil, da berem kriminalko,” mu v zbornici odgovarjajo, da je “očitno izbral pot razgradnje javnega zdravstva.”

Komentarjev 3
  • d 12:32 14.junij 2012.

    sej prov da jim bodo znizali place, dokler ne bo povprecčje plač v javni upravi manjše vsaj za 15% od povprečja v gospodarstvu, je potrebno nižati plače !!!!!!

  • puksicd 11:20 14.junij 2012.

    Najprej bodo ukinili licence za srednje medicinske sestre, potem jih bodo razglasili za nekvalificirane delavke v zdravstvu in jim znižali plače. TO JE NJIHOV NAMEN! Medicinske sestre pa so morale za licence delati in jih tudi plačati.

  • dd 10:50 14.junij 2012.

    Kadar bodo v zdravstvu plačani po delovnem učinku in uspehu zdravljenja, takrat bo šele za paciente in sistem pravično. Sicer pa jim je pacient zadnja skrb in zelo odveč. (kar sploh nen skrivajo) Sicer jim je prioriteta le lasten dobiček, ...prikaži več, komodni stolček in ugodnosti.