Slovenija
12 ogledov

Kritično ni, lahko pa še postane

Evro leti v višave, dolar strmoglavlja v prepad. Žurnal24 main
Javnofinančni primanjkljaj in dolg nista kritična - so pa potrebni ukrepi. Tako pravita predsednik države in fiskalnega sveta.

V Sloveniji je potrebna večja fiskalna odgovornost za sprejem ukrepov za ohranitev fiskalne stabilnosti, opozarja predsednik fiskalnega sveta Marjan Senjur. S predsednikom republike Danilom Türkom, ki je dobil letošnje poročilo fiskalnega sveta, poudarjata, da javnofinančni primanjkljaj in javni dolg nista kritična, bi pa lahko brez ustreznih rešitev postala kritična na dolgi rok.

Vodja fiskalnega sveta meni, da je potreben pet- ali šestletni načrt fiskalne konsolidacije: v tem času bi poskušali odpraviti javnofinančni primanjkljaj in začeli zniževati javni dolg. S predsednikom Türkom sta se strinjala, da bi morale osebe na odgovornih funkcijah paziti, kaj govorijo o javnih financah.

"Naša realnost ni tako slaba, kot se vse prevečkrat v javnih razpravljanjih poudarja. Verjamem, da so politične motivacije za prikazovanje javnih financ nekaj, kar moramo v čim večji meri izločati iz razprave," je dejal Türk. Za rebalans pa Senjur pravi še, da ga je nujno sprejeti, in to čim prej. S tem bi namreč proračun ohranili v predvidenih okvirih - z okoli dvema milijardama evrov primanjkljaja.

Komentarjev 1
  • privat 19:30 07.julij 2011.

    kritično ni..lahko pa postane?? Vse je iz katerega zornega kota gledaš...90% je že kritično,a izgleda da pri tem novinarju sadovi nedela so dobro plačani..Poglejmo ljudi iz sct-ja,vegradove delovce,murine,iskrine,.....Ja res mogoče pa bo za vse slabo neglede katere politike si.Jaz močno ...prikaži več upam ,da ljudje vidijo da jih politika samo krade in da si moč vzamejo v svoje roke...po poteh tita ,kardelja...