Slovenija
15 ogledov

Kritika da, napadi ne

null Žurnal24 main
Brezigarjeva zadovoljna z delom tožilcev lani, manj s političnimi napadi, ki jih je bilo po njenih besedah deležno tožilstvo.

Generalna državna tožilka Barbara Brezigar je predsedniku državnega zbora Pavlu Gantarju predala skupno poročilo o delu tožilstva za lansko leto. Z rezultatom je zadovoljna; povedala je, da je tožilcem uspelo rešiti 73 odstotkov priliva vseh zadev.

V skladu z zakonom in pristojnostmi
Pri tem se je Brezigarjeva obregnila ob politične napade na tožilce, ki jih "ne gre enačiti s kritiko", ta je po njenem vedno dobrodošla. Brezigarjeva je izpostavila "povpraševanje politike in javno razpravo" o nekaterih konkretnih zadevah in pri tem povedala, da je odgovor na vsa tovrstna vprašanja le eden, in sicer da tožilci zgolj opravljajo svoje delo v okviru svojih pristojnosti in zakona.

Ob tem je Brezigarjeva tudi zanikala navedbe pravosodnega ministra Aleša Zalarja, češ da tožilstvo nima enotne politike pregona zahtevnejših oblik organiziranega kriminala.

Pavel Gantar pa je pri predaji poročila povedal, da je tožilstvo pomemben del pravosodne veje oblasti, ki tudi zato naleti na različne odzive politike in javnosti. Sam se zato – kot je povedal – vedno zavzema, da bi se tožilstvu priznalo avtonomnost.



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.