Slovenija
27 ogledov

Kritike Mussomelija "v slogu Kremlja"

Dimitrij Rupel (Foto: Dejan Mijović) Žurnal24 main
Ostre kritike "slovenskih oblastnikov in ideologov" do izjav ameriškega veleposlanika v Sloveniji Josepha Mussomelija so v "slogu Kremlja in aktualnih obtožb zahodnega vmešavanja", menita nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel in predsednik Zbora za republiko Lovro Šturm.

V Zboru za republiko so zavrnili očitke na račun Mussomelija, da naj bi se "nedopustno vmešaval v slovenske notranje zadeve". Kot pravita Rupel in Šturm, Mussomelijevi nastopi niso "niti najmanj sporni", nasprotno, so "zanimiv prispevek k javni razpravi o političnih zadevah".

"Glede na slovensko članstvo v EU in Natu se nam zdijo diplomatske in politične izjave predstavnikov prijateljskih držav, kot so na primer ZDA, da ne govorimo o ocenah različnih agencij in analitičnih ustanov, vredne posebne pozornosti. V Zboru za republiko odklanjamo robate napade na predstavnike prijateljskih držav," sta zapisala v izjavi za javnost.

Za ostre kritike "slovenskih oblastnikov in ideologov" – pri tem navajajo predsednika republike Danila Türka, zunanjega ministra Samuela Žbogarja, ki opravlja tekoče posle, in predsednika Zveze združenj borcev za vrednote NOB Janeza Stanovnika – menita, da so "v slogu Kremlja in aktualnih obtožb zahodnega vmešavanja".

"Spominja na čas zaprte jugoslovanske družbe"

"Ogorčenje najvišjih slovenskih funkcionarjev je pretirano in spominja na čase zaprte jugoslovanske družbe, ki je bila načelno nerazpoložena do tujcev, kadar so ocenjevali njene politične modrosti," sta še zapisala.

V Zboru za republiko brez zadržkov sprejemajo ocene tujih diplomatov, samoumevno pa se jim zdi tudi njihovo ocenjevanje političnih procesov v drugih državah, vključno z delovanjem njihovih diplomatov.

"Nastopi ameriškega veleposlanika se nam ne zdijo niti najmanj sporni, nasprotno, jemljemo jih kot legitimen in celo zanimiv prispevek k dialogu oziroma k javni razpravi o političnih zadevah," sta zapisala Rupel in Šturm.

"Izjave Josepha Mussomelija smo razumeli kot sprejemljiv komentar o nenavadnosti aktualnih slovenskih političnih razmer, ki se je pokazala v presenetljivem volilnem vzponu tik pred volitvami ustanovljene stranke," še dodajata in poudarjata, da je "tako nam kot tudi veleposlaniku jasno, da o slovenski vladi odločajo poslanci slovenskega državnega zbora in nihče drug".

Mussomeli se je ponudil za posrednika

Mussomelijeva ravnanja, ko naj bi se po poročanju nekaterih medijev ponujal za posrednika v pogajanjih za sestavo vladne koalicije, so sicer v slovenski javnosti naletela na bolj kot ne negativen odziv.

Mussomeli je sicer zatrdil, da so bile njegove besede narobe razumljene, vendar pa sta ga tako predsednik Türk kot zunanji minister Žbogar okrcala, da so bile njegove izjave neprimerne za veleposlanika. Stanovnik pa je stranke, ki so se odzvale Mussomelijevemu vabilu na pogovor, označil za cankarjanske "hlapce".

Komentarjev 8
  • Senior 18:45 18.januar 2013.

    Kako si sploh upa odpreti gobec. Človek brez karakterja, ki skače iz stranke v stranko samo zato, da bi bil na položaju. Manekenček pa mu je pomagal. Kratenizem!

  • Žurnalček 12:55 04.maj 2012.

    Če dobro pomislim , je to še najbolj točen in jedrnat opis !

  • Žurnalček 00:44 11.januar 2012.

    Rupček revček iz rit ti gkleda štil , na njemu je pa zastava k na IWO JIMI !