Slovenija
74 ogledov

Kriv je 
tlačni ventil

(Foto: Barbara Milavec) Žurnal24 main
Pritožba. Občan je v avto natočil več goriva, kot je zapisano v deklaraciji.

"V rezervoar vozila je pod določenimi pogoji in ob povsem enakem izhodiščnem stanju mogoče natočiti dokaj različne količine goriva," so se na pritožbo našega bralca odzvali na Petrolu Ljubljana.

Tlačni ventil
Funkcija. Večina vozil ima v pokrovu za točenje goriva tlačni ventil, ki uravnava izpuste v okolje. Ventil aktiviramo s pritiskom na nastavek, to pa se lahko zgodi tudi nenamerno, ob polnjenju goriva. "Če deaktiviramo tlačni ventil odzračevanja in iz rezervoarja izpustimo zrak, se sprosti dodaten prostor in vanj lahko natočimo dodatno količino goriva," so razložili na Petrolu.

Krivdo za to so pripisali "deaktiviranju" posebnega tlačnega ventila, ki ureja odzračevanje rezervoarja.

Natočil je več
Bralec je namreč v svoj avto, s katerim je prevozil že več kot sto tisoč kilometrov in v katerega ni mogel nikoli natočiti več kot 39 litrov bencina (po deklaraciji jih ima rezervoar 40), na Petrolovem bencinskem servisu na Čatežu natočil 42 litrov goriva, čeprav je imel vsaj še dva litra v rezervoarju.

Več primerov
Na Petrolu so se s takimi pritožbami srečali že večkrat, zato so izvedli preizkus na volkswagen polu. Ugotovili so, da je prostornina rezervoarja po servisni knjižici 45 litrov, vanj pa so lahko natočili od 46,2 do 54,6 litra goriva. "Točilne agregate na vseh Petrolovih bencinskih servisih redno preverja uradna institucija, ki jo pooblašča država, kar dokazuje tudi posebna nalepka na ohišju točilnega agregata," so dodali na Petrolu in zavrnili namige o morebitnih goljufijah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.