Slovenija
22 ogledov

Kriv razžalitve Jankovića

Zoran Janković Saša Despot
"Božiček je namignil, da vam letos ne bo nič prinesel, ker ste vse leto kradli Ljubljančanom," so bile besede Furlana, zaradi katerih ga je sodišče spoznalo za krivega razžalitve.

Član podmladka SLS Boštjan Furlan je decembra 2009 na novinarski konferenci na ljubljanski mestni občini županu Zoranu Jankoviću dejal, da "jim je Božiček namignil, da vam letos ne bo nič prinesel, ker ste vse leto kradli Ljubljančanom".

Okrožno sodišče pa ga je po pisanju današnjega Dnevnika in Večera spoznalo za krivega kaznivega dejanja razžalitve in mu izrekli sodni opomin.

Podarili monopoli

Furlan in predstavnika podmladkov SDS in NSi so Jankoviću takrat simbolično predali tudi igro monopoli, češ da naj se raje igra to igrico kot pa s premoženjem Ljubljančanov. Očitali so mu tudi laganje, zato jih je Janković označil kot nevzgojene, Klement Perko iz podmladka SDS pa je dejal, da so oni rojeni Ljubljančani, Janković pa ni bil rojen v Ljubljani, in da protestirajo proti "balkanskemu kavboju, ki ropa ljubljansko blagajno".

Predsednik podmladka NSi Jernej Vrtovec se je za dogodek opravičil že naslednji dan, Perko in Furlan pa ne, zato je Janković vložil kazenski pregon zoper njiju. Spor med Jankovićem in Perkom je avgusta 2010 dobil epilog s Perkovim javnim opravičilom. Spor sta zgladila s poravnavo, ki je poleg javnega opravičila predvidevala Perkovo 24-urno prostovoljno delo v domu za upokojence.

Šaljivo izražanje političnih stališč

Furlan je po poročanju Dnevnika v zagovoru poudaril, da v svojem ravnanju ne vidi nobenih znakov kaznivega dejanja. Po njegovih besedah je šlo pri predaji igre za šaljivo izražanje političnih stališč – hoteli so opozoriti na nesprejemljivo politično prakso in vplivati na to, da bi se na tem področju kaj spremenilo.

Komentarjev 14
  • Žurnalček 23:56 30.januar 2013.

    Tebe NELJUBLJANČANA nima on kaj motiti in tudi briga te ne . Kolikokrat bo treba KMETAVZARJEM povedati , da se brigao za svojo občino in svojega Župana !

  • Žurnalček 23:54 30.januar 2013.

    Mi smo super zadovoljni, ostala SLO se pa peni od nevoščljivosti , na novo zgrajenega i na novo urejene Ljubljane. Še 4 leta , da postavimo gondole na Ljubljanco, zapremo Center za avtomobile in pa poglobimo in naredimo železniško in ...prikaži več avtobusno postajo , pol boste pa res crknel od foušije !

  • Kranjica 21:05 30.januar 2013.

    Kot je videti, so spet uvedli "verbalni delikt".