Slovenija
13 ogledov

Krivca za napake še niso našli

Zvonko Fišer Saša Despot
Šef tožilstva Zvonko Fišer ministra zaprosil za podaljšanje roka.

Generalni državni tožilec Zvonko Fišer, ki je še v torek zagotovil, da bo najpozneje danes ministru za pravosodje oddal poročilo o tem, kako je tožilstvo vodilo postopek proti Hildi Tovšak, je ministru pozno popoldne po telefonu nenadoma sporočil, da mu poročila vendarle še ne more oddati. “Računamo, da bo poročilo zaključeno v prvi polovici naslednjega tedna, ko bomo o izsledkih lahko predvidoma obvestili tudi javnost,” izhaja iz sporočila, ki ga je Fišer posredoval javnosti takoj zatem, ko je poklical ministra Senka Pličaniča, ki je poročilo včeraj ves dan pričakoval.

Minister hoče odgovore

Fišer naj bi, neuradno, prejšnji teden na nujnem sestanku pri predsednici vlade sicer celo sam določil 30. maj kot skrajni rok, ko bo ministru Pličaniču predal poročilo o nadzoru nad delom vodje specializiranega državnega tožilstva Harija Furlana, ki vodi postopek proti Tovšakovi, ker naj bi nadzor nad Furlanom uvedel že sam, preden ga je zahteval Pličanič. “V svojem pozivu minister pričakuje poročilo do 30. maja. Poročilo bomo poslali v zahtevanem roku,” so se v torek zavezali na tožilstvu.

Minister Pličanič sicer pričakuje jasne odgovore, zakaj se je Furlan sredi postopka pred preiskovalno sodnico nenadoma odločil za umik določenih očitkov proti Tovšakovi, zaradi česar jo je sodišče posledično moralo po skoraj treh mesecih izpustiti iz pripora. “Zavedamo se, da je izpustitev obdolženke pretresla družbeni prostor,” pa je med drugim dodal Fišer v pojasnilu javnosti, zakaj poročila še ni.

“Nekaj je šlo narobe”

Dokler Pličanič poročila ne dobi in podrobno pregleda, uradno ne bo znano, ali je bila Tovšakova iz pripora izpuščena zgolj zaradi napake tožilca. To očitno na tožilstvu še vedno intenzivno preverjajo, saj kot pravijo, “poskušamo čim natančneje ugotoviti, kaj je šlo pri obravnavi tega kompleksnega primera narobe, da bi lahko čim bolje preprečevali možnost takšnih procesnih zapletov v prihodnje”.

Komentarjev 3
  • Veteran 20:29 12.avgust 2013.

    V tožilstvu kakor tudi v sodstvu je že patološka cehiovska solidarnost. Potrebno bi odsloviti nekaj tožilcev s Fišerjem na čelu in ravno tako razredčiti sodniške vrste, pa da vidimo!!

  • dragec 07:29 31.maj 2013.

    v tej državi noben ni kriv - kriv je tatič, ki v šparu odtuji milka čokolado

  • macko 06:35 31.maj 2013.

    in zopet računajo na kratek spomin slovenčkov....čez teden bože kakšna druga zgodba, neštetokrat deja vu...