Slovenija
18 ogledov

Krivda uporabnikov

Lani so preverili 2.235 vzorcev pitne vode na centralnem ljubljanskem vodovodnem Žurnal24 main
Neustrezna pitna voda. Odgovorni opozarjajo na neurejene hišne vodovode.

V Javnem podjetju Vodovod - Kanalizacija (Vo-Ka) ugotavljajo, da je za neustrezno pitno vodo pogosto krivo neustrezno vzdrževanje hišnih vodovodnih sistemov. Uporabnike opozarjajo, da lahko za kakovostno pitno vodo poskrbijo sami.

Neurejene razmere
Vodovarstvena območja. Težave s pitno vodo se pojavljajo tudi zaradi preobremenjenosti prometnic ob vodnih virih, divjih odlagališč odpadkov, nenadzorovanih poti strupenih snovi in cistern za kurilno olje.

Nevarnost za zdravje
Najpogostejši vzroki neustrezne pitne vode, ki je lahko zdravju nevarna, so dotrajene svinčene cevi, bakterije, neustrezno vzdrževani filtri, odsotnost ventila, ki preprečuje vračanje vode v javno omrežje, ter neustrezni gradbeni in vzdrževalni posegi v vodovod.

Strokovnjaki zato svetujejo, da vodo vsak dan pustimo teči vsaj dve minuti oziroma toliko časa, da se njena temperatura ustali. Za pripravo hrane ali pitje odsvetujejo uporabo prvega jutranjega curka vode. Mrežice in nastavke na pipah je treba čistiti na dva tedna, odseke hišnega omrežja, kjer voda stoji, pa spirati vsaj enkrat na teden.

Rešitev šele naslednje leto
Zaradi lanskih poplav je bilo 630 uporabnikov vodovodnega sistema Prežganje kar sedem mesecev brez pitne vode. Na Vo-Ki pravijo, da bo trajna rešitev zagotovljena šele, ko bodo zamenjali obstoječi vodni vir. To naj bi se zgodilo konec tega ali v začetku naslednjega leta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.