Slovenija
24 ogledov

Krivdo valijo drug na drugega

slovenija 25.01.10., HARIJ FURLAN - VODJA DRZ. TOZILCEV ZA POSEBNE PRIMERE FOTO: Žurnal24 main
Za Pličaniča napaka pri tožilcih. Furlan prepričan, da je imelo sodišče dovolj časa, da Tovšakove ne bi izpustilo na prostost.

V poročilu specializiranega tožilstva Harija Furlana, ki ga je pridobila tiskovna agencija STA, je na petih straneh opisano, kako je potekal postopek na podlagi kazenske ovadbe zaradi korupcijskega kaznivega dejanja zoper Hildo Tovšak in druge.

Čeprav preiskava formalno še ni bila končana, je Furlan 17. maja zoper Tovšakovo in nekaj drugih oseb vseeno vložil obtožnico. Sočasno je, kot navaja, predlagal tudi podaljšanje pripora, čemur je senat Okrožnega sodišča v Mariboru dan pozneje tudi sledil.

"Sodišče je imelo dovolj časa"

A pred tem je senat mariborskega okrožnega sodišča 17. maja Tovšakovi pripor odpravil. Furlan v poročilu Pličaniču navaja, da je obtožba s predlagano ponovno odreditvijo pripora po njegovih informacijah na sodišče prispela, preden je bila Tovšakova izpuščena iz pripora, saj je kurir dokumente na sodišče prinesel ob 13.40, Tovšakova pa je bila izpuščena ob 14.15.

Na obtožbi je bila štampiljka "Nujno pripor", sodišče pa je imelo po prepričanju Furlana glede odreditve pripora možnost odločiti takoj.

Zanika očitke medijev

O prejemu sklepa o odpravi pripora Tovšakovi Furlan v svojem poročilu ne govori. Po podatkih iz četrtkove oddaje Pogledi Slovenije je preiskovalna sodnica mariborskega okrožnega sodišča sklep o odpravi pripora Specializiranemu državnemu tožilstvu po faksu poslala 17. maja ob 13.15, Tovšakovi pa je bil po besedah predsednika Okrožnega sodišča v Ljubljani Antona Panjana vročen ob 13.51. Od takrat naprej je bila, kot je pojasnil v omenjeni oddaji, Tovšakova tudi svobodna, čeprav se je potem še nekaj časa nahajala v prostorih pripora.

Furlan sicer v poročilu tudi zanika očitke iz medijev, da naj bi šlo za zavestno ravnanje v korist Tovšakove. Kot pojasnjuje, je bil eden od tožilcev, ki je usmerjal predkazenski postopek v zadevi Čista lopata in že takrat je bil zoper Tovšakovo predlagan pripor.

Za Pličaniča napaka pri tožilcih

Pravosodni miniser Senko Pličanič Furlanovega poročila natančno ni komentiral, dejal pa je, da je nepopolno. Poleg tega ta teden pričakuje tudi poročilo generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja.

Po njegovih besedah sicer vse kaže, da se je napaka zgodila v okviru državnega tožilstva, ali se je tudi v sklopu sodstva, pa bodo pokazali rezultati službenih nadzorov.

Poročila o zadevi morajo v ponedeljek predsedniku vrhovnega sodišča Branku Masleši oddati tudi višja sodišča v Ljubljani in Mariboru. Višje sodišče v Mariboru bo moralo med drugim poročati, ali držijo navedbe, da je iz spisa, povezanega z delavci na gradbišču Teša, izginilo več kot 150 listin.

Komentarjev 12
  • mia 18:35 26.maj 2013.

    glede na to, da nimajo nikakršne odgovornost ali jo le preložijo na manj plačane, ne zaslužijo takih privilegijev, kot jih imajo, temveč bi jim pripisala le minimalno plačo.

  • gec 18:09 26.maj 2013.

    KO BI ČLOVEK RAD PREBRAL KAJ NA FORUMU,VEDNO NALETI NA DVA PEDRA POIMENU KLOBO IN darko...

  • Šemefuky 16:47 26.maj 2013.

    Daleč od tega, da bi jih zagovarjal, to lahko prebereš tudi v mojih predhodnih komentarjih na prispevke. Še posebej ni mogoče zagovarjati vodstev tožilstva in sodstva, ki sta sokriva za tako stanje, ker šefi skrbijo samo za lastno preživetje. Od ...prikaži več vseh skupaj pa me najbolj motijo kritike obeh ministrov, še posebej prašičjeglavega, ki je soustvarjalec in vplivni sodelavec v sistemu, ki je v kurcu. Sedaj hočeta prašiča zvaliti izključno krivdo na tiste, ki delajo, tako kot se želijo njihova vodstva izviti od vsakršne odgovornosti. Da ti bo kot neukemu kritiku jasno ti lahko poenostavim, da oba politika pljuvata v lastno skledo preden sta se prepričala kaj je šlo narobe in zakaj je do tega prišlo. Ker je pač govora o nečloveški Hildi je to toliko bolj občutljivo za politična ministra, ki nestrokovno nastopata. Je pa Hilda verjetno naredila največ za premike v tožilskih in sodnih vrstah in prispevala h koncu socialističnega obnašanja v obeh institucijah.