Slovenija
26 ogledov

"Krivec je promet"

V Krajevni skupnosti Duplica pravijo, da je večino dni vse v redu, nato pa se pr Žurnal24 main
Tisa lahko deluje brez okoljevarstvenega dovoljenja.
2 kilometrski pas ob meji širitev bolezni najbolj ogroža.

Podjetje Tisa za delovanje kurilne naprave na Duplici ne potrebuje več okoljevarstvenega dovoljenja, so povedali na Inšpektoratu Republike Slovenije za okolje in prostor (Irsop).

Krajani Duplice že več let opozarjajo na onesnaženost zraka zaradi naprave, po sodbi upravnega sodišča pa je morala Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso) leta 2008 znova odločati o izdaji okoljevarstvenega dovoljenja podjetju. Sklep so izdali konec novembra, pravijo v Tisi, veljavna uredba pa določa, da za uporabo trdega goriva iz neonesnažene biomase kot gorivo v mali ali srednji kurilni napravi podjetje ne 
potrebuje dovoljenja.

Letos 11 nadzorov
Kako je lahko kurilna naprava podjetja delovala brez veljavnega okoljevarstvenega dovoljenja, na Irsopu niso odgovorili. Po informacijah kamniške občine je Arso o dovoljenju marca letos še odločal, omenjena uredba pa velja že dve leti.

Na inšpektoratu sicer zagotavljajo, da emisije snovi v zrak ne presegajo dovoljenih vrednosti, prav tako je v dovoljenih mejah tudi hrup. Letos so opravili 11 rednih in izrednih nadzorov, vendar nepravilnosti niso odkrili.

“Mnenje posameznih nasprotnikov zagotovo ne odraža večinskega stališča prebivalstva v Kamniku, poleg tega se za njim skrivajo druge ambicije kot pa izboljšanje kakovosti zraka,” o pritožbah krajanov meni Marko Šercer, direktor Tise. Tudi on zagotavlja, da kurilna naprava deluje skladno s predpisi, in dodaja, da je glavni povzročitelj onesnaženosti zraka v Kamniku promet. Povedal je, da Arso z meritvami ni ugotovil povezanosti med obratovanjem naprave in povečano prašnostjo, je pa našel povezavo s prometnimi konicami. Prašnost se ni spremenila niti, ko naprava dva tedna ni delovala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.