Slovenija
26 ogledov

Krivi šefi, plačujejo delavci

dohodnina zurnal
Delodajalec. Zamujal s plačami, nato nakazal tri skupaj. Bralka mora zato plačati višjo dohodnino. Stiska. Vmes službo izgubila. Dacarji ne morejo nič, ker je postopek pravilen.

"Gre za dvojno diskriminacijo. Leta 2010, ko sem bila dva meseca brez plače, nisem imela denarja za hrano in sem si ga morala izposojati. Januarja sem končno dobila zaostale plače, zdaj pa moram plačati višjo dohodnino, za katero po izgubi službe nimam denarja," razlaga bralka. Ker ne gre za napako pri izračunu dohodnine, lahko bralka zaradi težke socialne situacije zgolj upa na odpis, odlog ali obročno odplačevanje.

Stečaji niso izjema

Na Davčni upravi Republike Slovenije (Durs) ne vodijo statistike, koliko je takšnih primerov. Se pa po mnenju davčnih svetovalcev tovrstni primeri zgodijo predvsem, ko gre podjetje v stečaj in se delavcem v postopku hkrati nakaže več plač. Davčna obremenitev se jim razporedi po več letih le, če dobijo hkrati plače za več let. Svetovalci opozarjajo, da se dohodnina obračuna od dejanskih prejemkov. Povedano drugače: če dve plači zamujata leta 2010, zavezanec tisto leto plača manj, naslednje leto pa več.

Pritožba ni bila uspešna

"Težava je, da preskoka v višji dohodninski razred nisem pričakovala, zato me je znesek na informativnem izračunu dohodnine presenetil," pravi bralka. Ker je delo v eni izmed kulturnih ustanov medtem izgubila, nima prihodkov, da bi ga poravnala, prav tako pa nima premoženja, ki bi ga davkarija lahko zasegla. Ugovor zoper izračun bi na Dursu verjetno zavrnili, zato ga sploh ni vložila.

Ugovor le zaradi napak

Po besedah Dursa je ugovor zoper izračun oziroma pritožbo zoper odločbo o odmeri dohodnine namreč mogoče vložiti le v treh primerih. "Če je odmera napačna, če podatki v informativnem izračunu ali odločbi niso pravilni oziroma so pomanjkljivi ali pa je njihova davčna obveznost prenizko ali previsoko ugotovljena," pravijo. Dodajajo, da se pri tem upoštevajo vsi dohodki, ki jih je zavezanec prejel v prejšnjem koledarskem letu.

Zavrnjena možnost odpisa

"Vložila sem prošnjo za odpis dohodkov, a so jo zavrnili, ker sem to storila prehitro, saj rok za plačilo še ni zapadel," še pravi bralka. Svetovali so ji, naj to vnovič stori po preteku roka za plačilo, ko bo njen dolg do države dejanski. Na Dursu namreč pojasnjujejo, da lahko zavezanci, ki imajo težave s poravnavo davčne obveznosti, zaprosijo za odpis, delni odpis, odlog ali obročno plačilo davka.

Preverjajo že vse račune

Če prošnji ni odobreno oziroma če davka ne plačate, Durs najprej pošlje opomin. Nato se začne postopek davčne izvršbe. Najprej poskušajo izterjati dolg prek plače pa tudi bančnih prihrankov in denarnih terjatev. Pri izvršbi denarnih sredstev se Durs pozanima o podatkih pri vseh bankah, stroške pa te zaračunajo komitentu. Naslednja stopnja je rubež premičnega premoženja. Durs najpogosteje rubi motorna vozila, plovila in vrednostne papirje. V skrajnem primeru lahko rubijo tudi nepremičnine, a tega postopka ne vodi Durs, temveč za to pristojno sodišče.

Komentarjev 3
  • privat 11:20 20.maj 2012.

    moja tudi ne...utaknu bi politikom v anus slovenski potni list in vse moje obveznosti do države...pa naj hodijo kot buzi svinje

  • privat 14:57 18.maj 2012.

    To je fašistična država vam pravim...samo poglejte kdo serje po nas že desetletja...pa še vedno nam ne pustijo dihati...zakaj pa mi nimamo pravice do življenja? fašisti so pač fašisti...

  • d 06:44 11.maj 2012.

    Slovenija, čigava dežela ? Moja že ne. fuj fej