Slovenija
16 ogledov

Krivic pozdravlja Gradov odstop

ustavno sodišče sodnik žurnal Žurnal24 main
Franc Grad je predsedniku ustavnega sodišča Jožetu Tratniku izročil zahtevo za predčasno razrešitev s funkcije, na kateri želi ostati le še do 31. januarja 2008.

Nekdanji ustavni sodnik Matevž Krivic pozdravlja odstop ustavnega sodnika Franca Grada kot protest zaradi preobremenjenosti ustavnega sodišča (US) in vedno slabše kadrovske zasedbe. Gradova odločitev je sporna, ker je bil komaj izvoljen in ker je v sedanji sestavi US eden od redkih strokovnjakov s pravnih fakultet, ki so nujno potrebni za kakovostno delo US, je dejal Krivic. To je njegova osebna odločitev, je dejala nekdanja ustavna sodnica Dragica Wedam Lukič in dodala, da jo obžaluje.

Wedam Lukičeva trenutnih razmer na ustavnem sodišču ni želela komentirati. Mandat se ji je iztekel 31. marca letos, nadomestil pa jo je prav Franc Grad.
Preobremenjenost US in vedno slabša kadrovska zasedba po Krivičevih besedah povzročata razmere, v katerih na US ni več mogoče resno delati. Krivic za izboljšanje razmer na US vidi dva nujna pogoja.


Matevž Krivic © BOBO

 
Prvi je korenita razbremenitev US. "Ne takšna, kot je bila narejena z zadnjim zakonom. To je samo blažitev, ne pa rešitev problema," je dejal Krivic. Radikalna razbremenitev je možna samo po ameriškem vzoru, po katerem US dobi pravico, da med tisoči zadev samo izbere sto ali nekaj sto pomembnejših za resno in kakovostno odločanje. Ta korak je po Krivičevih besedah mogoč samo z ustavno spremembo.

Drugi korak pa je bistveno povečanje plač ustavnih sodnikov. "Ker vrhunski pravniki na drugih področjih zaslužijo neprimerno več in jih na takšno delo in s temi plačami ni mogoče dobiti," je prepričan Krivic.

Temeljna je kakovost kandidatov, je poudaril Krivic in izrazil upanje, da predsednik republike kot predlagatelj pred to kadrovsko krizo ne bo popuščal. Najslabše bi bilo, če bi predsednik republike zaradi pomanjkanja boljših kandidatov za ustavne sodnike predlagal slabe. "Bolje je, da sodišče nekaj mesecev dela brez zadostnega števila sodnikov, da se bo kriza do skrajnosti zaostrila, šele takrat bodo politiki morda pripravljeni narediti tisto, kar je nujno," je ocenil Krivic.

Odstopil tudi iz osebnih razlogov
Grad je danes predsedniku US Jožetu Tratniku izročil zahtevo za predčasno razrešitev s funkcije. Kot je pojasnil na novinarski konferenci, bo na ustavnem sodišču ostal do 31. januarja 2008. Opozoril je na preobremenjenost in zasutost US z bagatelnimi konkretnimi zadevami. Za razrešitev se je Grad odločil tudi iz osebnih razlogov, saj mu bolj leži ukvarjanje z abstraktnimi zadevami. Napovedal je vrnitev na Pravno fakulteto v Ljubljani.

"Njegovo nagnjenje k delu na fakulteti je pretehtalo," je Gradovo odločitev komentiral Tratnik. Predsednik ustavnega sodišča bo o zahtevi za razrešitev obvestil predsednika republike, ta pa bo državnemu zboru predlagal Gradovo razrešitev. Potem bo stekel postopek imenovanja novega ustavnega sodnika. Če novi sodnik ne bo imenovan do 1. februarja, bo US deloval v okrnjeni sestavi do njegovega imenovanja, je pojasnil Tratnik.

Brez Grada ne bo krize

Minister za pravosodje Lovro Šturm je že ob Gradovi napovedi, da odhaja, dejal, da njegov odhod na ustavnem sodišču ne bo povzročil krize. "Gotovo bo velika škoda, če bo do tega prišlo, saj je Grad uveljavljen in cenjen sodnik," je še ocenil minister, krize pa po Šturmovem mnenju ne bo, saj ima vsak ustavni sodnik tudi tri strokovne sodelavce, ki lahko med iskanjem novega sodnika nemoteno delajo naprej.

Na ustavnem sodišču bo tako kmalu ostalo le pet sodnikov, saj Mirjam Škrk in Janez Čebulj že zdaj opravljata začasno delo in se kmalu vračata na pravno fakulteto. Novoizvoljeni predsednik države Danilo Türk bo moral že v začetku prihodnjega leta državnemu zboru predlagati štiri nove ustavne sodnike, saj mandat kmalu poteče tudi Zvonku Fišerju .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.