Slovenija
2 ogledov

“Krivično za Primorce”

Črnakova zagovarja mehanizem proste presoje, ki smo ga že imeli od leta 1984 do Žurnal24 main
Bralka. Meni, da je diskriminatorno, da bo ob otroški dodatek le zato, ker živi na Primorskem.

(Ne)pravično. “Oba otroka bosta izgubila otroški dodatek in štipendijo samo zato, ker živimo na Primorskem. A zdaj bomo pa kaznovani, ker imamo morje?” Tako se je Primorka, ki nas je poklicala pred dnevi, odzvala na naše pisanje o tem, da se bo po novem pri pridobivanju socialnih transferjev upoštevala tudi vrednost premoženja.

“Imamo staro obnovljeno istrsko hišo, ima pa malo preveč kvadratov. Smo štiričlčanska družina in bomo padli v bogat razred, ker imamo tako hišo na Primorskem,” je zaskrbljena bralka. Njihova hiša je velika 220 kvadratnih metrov, kar pomeni, da površinski cenzus za štiričlansko družino presegajo za 90 kvadratnih metrov. To kvadraturo jim bo država po novem preračunala v fiktivni dohodek, od katerega bo tudi odvisno, ali bodo dobili socialne prejemke in kolikšne.

Možen je kratek zamik
Tempo. Če geodetska uprava ne bo pravočasno vzpostavila evidence vrednosti nepremičnin, bo vlada socialno zakonodajo s 1. januarja zamaknila za kakšen mesec, je potrdil Davor Dominkuš z ministrstva za delo. Sociala bo 30. junija na dnevnem redu odbora državnega zbora za delo.

Na ministrstvu za delo vztrajajo, da bo novi sistem pravičnejši kot zdajšnji. Pri uveljavljanju otroškega dodatka se bo po predlogu zakona upoštevalo tudi premoženje, ki se zdaj ne upošteva.

Počakajmo izračune!

“Slovenci smo nagnjeni k temu, da imamo radi velike kvadrature. Na nekaterih območjih bo to gotovo delovalo celo malce krivično. A se bo pač treba prilagoditi nekim novim trendom. Po drugi strani pa se prej premoženje sploh ni upoštevalo – to je pa tudi krivično,” meni predsednica odbora državnega zbora Andreja Črnak Meglič. Po njenem mnenju je treba sicer najprej počakati konkretne izračune, “ker res še ne moremo vedeti, kaj bo to pomenilo”.

“Socialna zakonodaja se bo morala prilagajati”
Intervju z Dušanom Mitrovićem iz urada za množično vrednotenje nepremičnin pri geodetski upravi

Kdaj lahko pričakujemo ocene svojih nepremičnin?
Za zdaj se še držimo načrta, da bodo enkrat do 10. septembra vsi dobili obvestila na dom. Za obdelavo pripomb lastnikov imamo približno dva meseca, obenem pa moramo stanje prilagoditi letošnjim spremembam cen – zdaj bomo o vrednostih obveščali na 1. julij 2010. Računamo, da bomo marca imeli preračunano.

Bo torej lahko 1. januarja startala socialna zakonodaja?
Mislim, da se bo morala tudi socialna zakonodaja malo prilagajati. Dejstvo je, da moramo mi pregledati vse pripombe in prilagoditi vrednosti za eno leto.

Je krivično, da bodo recimo nepremičnine na Primorskem avtomatično več vredne in bodo bolj vplivale na socialne prejemke?
Socialna zakonodaja se mi zdi dokaj socialna, ker bodo uporabili tako površinski kot vrednostni cenzus, kar je korektno. Drugo pa je, da je vrednost hiš na Obali zelo visoka, kjer se pa ne da prav veliko pomagati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.