Slovenija
60 ogledov

Krivo zdravnico opravičujejo s sistemom

Slovenija 02.06.13, zdravnica bo morala v zapor, Nada Cesarec je prva slovenska Žurnal24 main
Predsednik Pahor se o njeni pomilostitvi ne bo izrekel pred 1. oktobrom, ko mora Cesaričeva v zapor na Ig.

"Pravosodno ministrstvo je na prošnjo za pomilostitev zdravnice Nade Cesarec odgovorilo negativno," je potrdil predsednik zdravniškega sindikata Praktik.um Igor Muževič. Cesarčeva, zdravnica v Zdravstvenem domu Brežice, ki jo je sodišče zaradi opustitve zdravstvene pomoči obsodilo na pol leta zapora, bo kazen začela prestajati 1. oktobra. Gre za prvo zdravnico, obsojeno na zaporno kazen pri nas.

Spomnimo, Cesarčeva ni odšla na kraj nesreče, ko se je na električnem omrežju poškodoval delavec, ki je pozneje umrl – tja je poslala reševalca in zdravstvenega tehnika.

Ni bila edina zdravnica

Po podatkih Okrožnega državnega tožilstva v Krškem Cesarčeva ob nesreči ni bila edina zdravnica v brežiškem zdravstvenem domu. Za nadomeščanje bi lahko zaprosila šest drugih zdravnikov. "Iskanje zdravnika bi pomenilo izgubo časa, izjemno pomembnega za reanimacijo ponesrečenca," je dejal Muževič. Praktik.um in Združenje zdravnikov družinske medicine sicer pozivata predsednika države Boruta Pahorja, naj obsojeno zdravnico pomilosti. Tem prizadevanjem se bodo pridružili tudi v Zdravniški zbornici Slovenije (ZZS). "Menimo, da sta obsodilna sodba in kazen zapora v primeru zdravničinega očitno sočasnega opravljanja zdravniške službe na dveh mestih hkrati hud, morebiti celo pretiran ukrep in v njem ne vidimo razumnega vzgojnega namena," so pojasnili v ZZS.

Spremenjeni protokoli

Krško tožilstvo poudarja tudi, da se je zdravnica na nujni primer začela sklicevati šele po tem, ko je bil napovedan nadzor v tem primeru. Protokol o tem, kako je potekalo reševanje na terenu, je bil po podatkih tožilstva popravljen naknadno. "Dogodka sta potekala sočasno. Sodnik je sicer ugotovil, da se je nujnost primera, ki ga je zdravica obravnavala, končala minuto pred nesrečo," je pojasnil Muževič ter poudaril, da sodnik ni razpolagal s podatki o preobremenjenosti zdravnikov in da na sojenju ni sodeloval izvedenec medicinske stroke, ki bi lahko razjasnil okoliščine: "Zdravnica je tisti dan obravnavala 58 pacientov. Pri takem številu pacientov ne moreš sprejemati racionalnih odločitev."

Opozarjajo na sistem

"V prošnji za pomilostitev poudarjamo predvsem sistemske težave, pomanjkanje in preobremenjenost družinskih zdravnikov, ki delajo na več deloviščih hkrati," je pojasnil predsednik zdravniškega sindikata Praktik.um, ki je Pahorja pred dnevi znova pozval, naj pohiti z obravnavo prošnje za pomilostitev. "Zaradi okoliščin, za katere nismo odgovorni, zdravniki lahko zelo hitro pristanemo v zaporu. O pomilostitvah pa odločajo tisti, ki so za take okoliščine soodgovorni," je dodal Muževič.

Pomilostitev. Komisija za pomilostitve, ki jo je imenoval predsednik države, bo o primeru zdravnice Cesarčeve odločala začetek oktobra. O prošnji za pomilostitev sicer dokončno odloči predsednik, ki ni vezan na mnenje komisije, niti na mnenje katere druge ustanove ali strokovnjaka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.