Slovenija
163 ogledov

Krivolovec ustrelil zaščiteno sovo uharico

Poškodovana velika uharica
1/2
Vojko Havliček, DOPPS
Sova je bila ustreljena znotraj območja Natura 2000 Kras, ki je najpomembnejše območje za varstvo te vrste v državi.

Poškodovano sovo veliko uharico na našli pred desetimi dnevi v bližini posestva Lipica s smeri proti Lokvi. Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) je ptico odpeljalo na kliniko za male živali na Veterinarski fakulteti v Ljubljani. Tam so jo pregledali, osnovno oskrbeli, nato pa odpremili v azil za prostoživeče živali Golob d.o.o. v Muti, kjer so sovo operirali.

Bila je ustreljena 

"Po natačnem kliničnem pregledu in digitalni rentgenski preiskavi smo ugotovili, da ima zlomljeno nadlahtnico leve peruti. Kompliciran zlom in poškodbo mišic je povzročila strelna rana. Sovo smo kirurško oskrbeli: infuzija, osteosinteza kostnega zloma, šivanje mišic itd. Svinčeno kroglo bomo iz kosti odstranili, ko si žival opomore," je DOPPS sporočil Zlatko Golob, ki je sovo operiral. Ocenjuje, da so zaradi hude poškodbe peruti možnosti, da bi si sova lahko povsem opomogla in da bi jo lahko vrnili v naravo, slabe.

"Nezakonito in sprevrženo dejanje"

"Ne le da je ustrelitev velike uharice nezakonito in moralno zavrženo dejanje, s tem je storilec državi nakopal tudi velike stroške operacije in oskrbe sove," so zapisali pri DOPPS. Pojasnili so, da je velika uharica naša največja sova; čez krila meri do 170 centimetrov. Po navadi gnezdi v visokih prepadnih skalnih stenah. 

"V Sloveniji je maloštevilna vrsta – pri nas gnezdi le okrog sto parov, zato je vsak ubit osebek velika izguba za vrsto," pravijo. 

Kazen do 2.000 evrov 

Kot so še povedali pri DOPPS, je brezvestni krivolovec s streljanjem na zavarovano veliko uharico storil več prekrškov in kaznivo dejanje. Za ustrelitev zavarovane vrste zakon o ohranjanju narave predpisuje kazen od 200 do 2.000 evrov. Lov na redko zavarovano vrsto pa je tudi kaznivo dejanje po 342. členu kazenskega zakonika, za kar je zagrožena denarna kazen oziroma zapor do dve leti.

"Pristojni organi pa žal raziščejo le majhen del primerov krivolova, saj gre za težko odkrivne in dokazljive prestopke. Tudi če inšpektorji krivolovca vendarle izsledijo, jo ta često odnese z minimalno kaznijo. Podobno se je zgodilo v primeru nedavnega krivolova na sokola selca. Storilec jo je odnesel z najmanjšo možno kaznijo za ubitje zavarovane vrste, medtem ko so mu za nezakonit lov v zavarovanem območju in za nedovoljen lov z motornega čolna pogledali skozi prste," izpostavljajo pri DOPPS. 

O incidentu bo DOPPS podalo prijavo pristojni inšpekciji na inšpektoratu za kmetijstvo in okolje.

Komentarjev 2
  • ac-dc 16:31 31.januar 2014.

    Ustrelil sovo, pojedel mačko, usedel se na hrčka....zapor!!!Sodeluje pri uničevanju Slovenije za več rodov naprej, pa postane funkcionar!Uau, to ti je država.

  • 3ddfd6b2e80cc1fc0eaa6af8b78a605921e2dd16 12:11 31.januar 2014.

    Naraščaj od tega kivolovca bo zaman čakalo na vabilo šole Bradavičarke.