Slovenija
26 ogledov

Kriza države, kriza proslave

Kongresni trg v Ljubljani Nik Rovan
Ni denarja. Za proslavo letos pol manj kot ob deseti obletnici samostojnosti. Največja do zdaj. Več kot 300 nastopajočih. Vabljenih več kot 2.500 pomembnežev. Za običajne ljudi TV.

Petkovo praznovanje dveh desetletij samostojne Slovenije bo davkoplačevalce po prvih ocenah stalo 270 tisočakov. To je manj kot ob 15. in 10. obletnici. "Organizatorji v to, da imamo stroške pod nadzorom, vlagamo veliko truda," pravijo v službi za državne proslave, kjer trdijo, da bodo manjši kot prejšnja leta tudi honorarji nastopajočih.

Znamke in pisma stanejo

Prireditelji dodajajo, da "s sredstvi ne razmetavajo", a je za pripravo proslave na prostem po njihovem mnenju potrebnih "zelo veliko različnih storitev, ki jih morda ni videti, začenši s tiskom in poštnino za vabila".

Res so povabili kar 2.500 politikov, osamosvojiteljev, gospodarstvenikov, športnikov, kulturnikov in diplomatov. Koliko se jih bo proslave dejansko udeležilo, pa še ne vedo.

Prireditelji na proslavo vabijo tudi običajne ljudi; potrudili se bodo, da bodo "poleg stolov za povabljene del stolov pripravili tudi za širšo javnost". Sicer pa pravijo, da bodo za običajne smrtnike na Kongresnem trgu namestili dva velika zaslona, slovesnost pa bodo prenašali tudi po televiziji.

Od Siddharte do športnikov

Slovesnost, ki jo bo tako kot pred desetletjem režiral Matjaž Berger, bo postregla s številnimi nastopajočimi. Začela se bo ob 20. uri s prenosom slavnostne seje državnega zbora.

Nekaj po 21. uri bo ob zvoku topovskih strelov z Ljubljanskega gradu na prizorišče prikorakal slavnostni govornik, predsednik države Danilo Türk. Slovesnost se bo končala z ognjemetom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.