Slovenija
32 ogledov

Kriza izpraznila koš

Dedek Mraz Shutterstock
Vrtci otroke različno obdarujejo.


"Ko sem v vrtec vpisala prvega otroka, je dedek Mraz še nosil knjigice, tako kot jih je nosil, ko smo bili mi otroci. Za tretjega otroka jih je zmanjkalo, očitno jih je odnesla kriza," pravi mamica, katere otroci obiskujejo enega od ljubljanskih vrtcev. Obdarovanje otrok v predprazničnem času se po posameznih vrtcih razlikuje. Darila dedek Mraz še vedno prinese recimo v Novi Gorici. "Darila prispeva občina, izbrana so v okviru razpoložljivih sredstev," pravi Marjetka Božeglav, pomočnica ravnateljice v Vrtcu Nova Gorica. Vrtec otrokom v času prazničnega decembra organizira in financira eno predstavo, za starejše otroke v gledališču, za mlajše v svoji enoti. Poleg tega vrtec iz svojih sredstev podari oddelkom didaktični material in knjige.

Najde se vsaj sadna rezina

V Vrtcu Koper nikoli niso obdarovali posameznih otrok. "Vedno smo sredstva namenili za nabavo didaktičnega materiala, igrač in knjig za celo skupino otrok," pravi ravnateljica Klara Franca. "Posamezne enote so se lahko še odločile za dodatne igrače, lutkovno igro, čarodeja, kar so plačali, so s sredstvi, ki so jih pridobili z zbiranjem starega papirja." letos so po besedah France nabavili knjige, igrač pa manj kot prejšnja leta. Prav tako prakse individualnega obdarovanja otrok nimajo v Vrtcu Šentvid v Ljubljani. Igrico pripravijo strokovne sodelavke vrtca, koš dedka Mraza pa vseeno ni prazen – v njem se najde sadna rezina ali kaj podobnega.

Prej starši, letos ne več

V Vrtcu Otona Župančiča v Ljubljani bodo koš dedka Mraza napolnile strokovne delavke. "Zelo iznajdljivo že leta poskrbijo za malenkost, ki jo naredijo same iz odpadnega materiala (kazalo za slikanico, lonček za svinčnike), in to razdelijo otrokom," pravi ravnateljica Irena Upelj. Dedek Mraz sicer prinese še didaktične igrače in slikanice za skupino.

V Vrtcu Ivana Glinška Maribor so za individualno obdaritev otrok vsa leta prispevali starši. "Določili smo vsoto, ki je bila enotna na ravni vrtca," pa pravi ravnateljica Irena Elbl in pojasnjuje, da so otroci vsako leto dobili kakovostno slikanico, saj v vrtcu spodbujajo družinsko branje. Letos so se odločili, da glede na socialno situacijo v državi in njihovem mestu denarja za individualno obdaritev ne bodo pobirali. "Dedek Mraz bo otroke obdaril s skupinskim darilom, ki je sicer že stalnica v vrtcu, načrtuje pa ga vzgojiteljica v posameznem oddelku glede na didaktične potrebe." Otroke bo dedek Mraz obdaril s sadno tablico in pomarančo.

Komentarjev 2
  • Marko Slovenia 12:58 16.december 2013.

    V dokaz da ste politiki pošteni, obelodanite imena, ki so na dokumentih o izdajanju kreditov!!! KER (JIH) BODO ZBRISALI

  • erikkk 11:09 16.december 2013.

    kam smo prišli ...