Slovenija
8 ogledov

Kriza je in krize ni

V koaliciji nastajajo razpoke. (Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Premetavanje koalicijske barke nekatere skrbi bolj, druge manj. O tem, ali je treba iskati rešilne jopiče, pa konsenza ni.

Prvič se je zatreslo v ponedeljek dopoldne, ko je služba za lokalno samoupravo in regionalno politiko spet ostala brez prvega človeka. Ministrica Duša Trobec Bučan je z mesta odstopila, ker pri svojem delu ni uživala podpore in je imela "dovolj neresnic in polresnic" na račun svojega dela. Njen odhod je premierja Boruta Pahorja razočaral, na noge pa dvignil opozicijo, ki je izrazila zahtevo po predčasnih volitvah.

Referendumski trojček
Po referendumu o malem delu nas 5. junija čakajo še trije referendumi. Odločali bomo o pokojninski reformi, zakonu o arhivih in zakonu o delu na črno.

Za drugi pretres je po odstopu Trobec Bučanove poskrbel prvak DeSUS-a Karl Erjavec, ko je zagrozil z odhodom iz koalicije. Sestankovanja s premierjem niso pomagala in v torek je izvršni odbor stranke soglasno sprejel odločitev, da svetu stranke predlaga izstop koalicije. Ta bo sicer o tem odločal 6. maja.

Golobič za odhod vseh treh
Ko je postalo jasno, da se bodo zahteve po predčasnih volitvah le še stopnjevale, je predsednik Zaresa Gregor Golobič iz rokava povlekel rešitev: odstop predsednikov levega trojčka. Zakaj? Dejal je, da so predsedniki pomemben del nezaupanja in bi tako z odstopom vrnili zaupanje v vlado. Katarina Kresal in Pahor njegove ideje nista podprla. Kresalova je na Golobičev predlog odvrnila, da se ne strinja z metanjem puške v koruzo, premier pa da ostaja zvest reformni politiki.

Čeprav se njegova koalicijska partnerja z idejo nista strinjala, je Golobič v svoji nameri po odstopu šel še korak dlje. Po sestanku s premierjem na štiri oči je javnost seznanil, da bo dan pred napovedanim referendumom odstopil kot minister za visoko šolstvo in se vrnil v poslanske klopi.

Črn teden na cestah
Na slovenskih cestah je v minulem tednu umrlo 9 ljudi, med njimi 3 otroci. Smrtno se je ponesrečil jadralni padalec v Polani pri Laškem. Za 47-letnika iz Tropovcev je bila usodna ježa, 65-letnik iz okolice Litije pa se je zgrudil in umrl med grabljenjem listja. V Dolu pri Ljubljani so našli truplo 41-letnika, za katerega se je izkazalo, da je umrl nasilne smrti.

Njegova vrnitev v poslanske klopi pa pomeni odhod iz njih za Cveto Zalokar Oražem. A ne bo odšla le iz parlamenta, temveč tudi iz stranke Zares. Zalokar Oražmova je dejala, da je njen odhod logična posledica zadnjega dogajanja in da ob odhodu čuti olajšanje.

Ob vseh pretresih so postali vse glasnejši tisti, ki so opozarjali na krizo v koaliciji. Med njimi tudi predsednik države Danilo Türk, ki bi v primeru, da bi imel pristojnost razpustiti parlament, o tem že razmišljal. Najverjetnejši izhod iz krize vidi v predčasnih volitvah, s čimer se strinjata tudi Erjavec in opozicijska SDS. A kaj, ko politične nestabilnosti v Sloveniji ni. Pri tem namreč vztraja premier Pahor, ki je prepričan, da problem za neuspešno izvajanje reform ni v njegovi vladi.

Brezovar odletel
Do menjave je prišlo tudi na mestu glavnega inšpektorja za delo Boruta Brezovarja. Minister Ivan Svetlik je njegovo razrešitev predlagal na poziv protikorupcijske komisije, ki je proti njemu prejela več prijav suma korupcije. O navzkrižju interesov, v katerem se je znašel direktor inšpektorata za delo, smo pisali že decembra lani. Inšpektorja smo ujeli, ko je dopoldne, ko naj bi bil v službi, predaval za zasebno podjetje. Brezovar nam je takrat dejal, da je "koristil nadure".

 

Preiskava v Hypu
Policija se je v tem tednu oglasila v banki Hypo Alpe Adria zaradi "suma nepravilnosti pri različnih oblikah financiranja poslov". V preiskavi je bilo pridržanih deset ljudi, opravljenih je bilo 20 hišnih preiskav, policija pa je odpeljala tudi avtomobil nekdanjega predsednika uprave banke Antona Romiha. Neuradno naj bi policija sumila, da je več kot 60 tisoč evrov vreden avtomobil dobil v zameno za kredit. Preiskava, pri kateri slovenski organi pregona sodelujejo tudi s tujimi, bo trajala več mesecev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.