Slovenija
25 ogledov

Kriza je priložnost za znanost

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Dan meroslovja. Letošnji dan je potekal pod geslom "Meroslovje leta 2020". Z njim je Urad za meroslovje opozoril na izzive, s katerimi se bo soočal v prihodnosti.

Kot je ob dnevu meroslovja dejal v. d. direktorja Mirko Stopar, je meroslovje močno vpeto v vsa področja človeškega delovanja. Meni, da bodo v prihodnosti neločljiv del meroslovja okoljska problematika, razvoj znanosti in tehnologije, podpora razvoju gospodarstva in inovacij na globalnem trgu in še številna druga področja.

Za doseganje omenjenih ciljev do leta 2020 je nujno porušiti navidezne zidove in odpreti vrata urada, da se bo še hitreje razvijal in širil svoje znanje, pravi Stopar in dodaja, da je ključni cilj urada prenos strokovnega znanja in izkušenj doma in v tujini.

Kriza je priložnost za znanost in tehnologijo
Vodja sektorja za analize na ministrstvu za visoko šolstvo Stojan Sorčan pa meni, da je kriza priložnost za znanost in tehnologijo. To navezuje na sporočilo OECD, ki je na krizo odgovoril zelo jasno: s krepitvijo inovacijskih prizadevanj ter vlaganja v tehnologijo.

Svetovni dan meroslovja sicer praznujemo na obletnico podpisa Metrske konvencije, ki je bila podpisana v Parizu 20. maja 1875 in še danes predstavlja osnovo za tehnično harmonizacijo, mednarodno trgovino ter druge oblike mednarodnega sodelovanja.

Urad za meroslovje deluje v sestavi Ministrstva za visoko šolstvo. Ustanovljen je bil junija 1991, njegova naloga pa je vzpostavitev in vodenje nacionalnega meroslovnega sistema države.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.