Slovenija
26 ogledov

Kriza odnesla zaupanje

Pod dežnikom Shutterstock
Učinek krize. Med mlajšimi članicami Evropske unije za 10 odstotkov manj podpore demokraciji.

Kriza globinsko spreminja odnos ljudi do sveta, tudi do postavk, kot sta demokracija in tržni sistem, ugotavlja Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD).

V študiji EBRD ugotavlja, da se je podpora demokraciji in svobodnemu trgu občutno znižala v novih članicah Evropske unije, v številnih državah Skupnosti neodvisnih držav pa se je zvišala. Še ena ugotovitev: več ljudi, kot kriza prizadene, bolj opazen je odklon. Zdi se, kot da so se ljudje v krizi obrnili proti tistemu, kar so imeli. Tisti, ki so živeli v svobodnejših družbah, proti demokraciji in trgom, tisti, ki živijo v državah, kjer ima oblast večji vpliv, pa proti avtoritarnim sistemom, še kaže analiza EBRD.

V Sloveniji odklon med največjimi

Slovenija poleg Slovaške in Madžarske spada med države, v katerih je odklon največji, čeprav so bile vse tri države ob prejšnjih meritvah med 10 največjimi podpornicami demokracije. Rezultati so podobni pri podpori tržnega sistema.

Pri Sloveniji so opazili še eno značilnost: poleg vere v demokracijo smo izgubili tudi vero v svoje izvoljene predstavnike ljudstva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.