Slovenija
17 ogledov

Kriza, povezovanje in očitki

Žurnal24 main
Predsednik vlade in SD Borut Pahor bi nadaljeval ustne dogovore, prvak opozicijske SDS Janez Janša predlaga pisni sporazum o Partnerstvu za razvoj 10 + 2.

Janez Janša je v odprtem pismu premierju Pahorju predlagal nov sporazum o Partnerstvu za razvoj 10 + 2, s katerim bi naredili "prvi odločen korak v smeri, da iz krize naredimo priložnost". Pahor mu je odgovoril, da "bi veljalo znova sesti za mizo in nadaljevati pogovore v okviru doseženega ustnega dogovora". O tem pa se bo prej še posvetoval s predsedniki koalicijskih strank.

 
 

Sama po sebi, gospod predsednik vlade, kriza ni priložnost. Je prekleto resna stvar.

Janez Janša

 
Razvojni cilji so ogroženi
"Oba veva, da je dogovor o partnerstvu v času krize potreben bolj kot kadarkoli doslej in da je odvisen predvsem od odločitve enega človeka, to je predsednika vlade,"
je v pismu premierju zapisal Janša. V premierjevih rokah je odgovornost, o kateri "ste toliko govorili pred lanskimi volitvami", je prepričan predsednik SDS, za pozitiven odgovor pa je potrebna samo "uskladitev dejanj z izgovorjenimi besedami".

Janša je Pahorja spomnil na besede ob primopredaji vlade, da zaradi svetovne gospodarske krize ne bodo zahtevali petodstotne gospodarske rasti, ampak zgolj uresničevanje Strategije razvoja Slovenije, ki določa, da mora Slovenija rasti za tri odstotne točke hitreje od povprečne rasti EU. "V času konjunkture v EU moramo biti torej za tri odstotke boljši, v času recesije pa za najmanj tri odstotke manj slabi," meni Janša.

To se po besedah prvaka SDS ne uresničuje, še več, "po komaj dobrega pol leta novega mandata smo na točki, ko je temeljni razvojni cilj Slovenije ogrožen". To dokazuje tudi z zadnjo izredno sejo državnega zbora, na kateri je koalicija "na priporočilo vaše vlade vehementno zavrnila vseh 68 protikriznih ukrepov, ki jih je predlagala SDS".

Izsiljevanje prekinilo dogovor
Predsednik vlade je prvaka opozicije spomnil, da so ustni dogovor o sodelovanju sklenili, ker "smo ugotovili, da bi bilo usklajevanje besedila zaradi nasprotnih pogledov zamudno, takrat in danes pa se postavlja vprašanje, ali bi do soglasja glede vsebine takšnega dogovora sploh lahko prišlo".

Zato je predlagal ustni dogovor, ki je "za trenutek zaživel, dokler ni prišlo do znanih zapletov v državnem zboru ob ratifikaciji Protokola o vstopu Hrvaške v zvezo NATO in Predloga zaključnega računa proračuna RS za leto 2007".

Kriza ne sme ukiniti delitve vlog na opozicijo in pozicijo
V odzivu na predlog Janše o obuditvi partnerstva za razvoj je predsednica LDS Katarina Kresal povedala, da kriza ne sme ukiniti parlamentarne demokracije niti delitve vlog na opozicijo in pozicijo. Meni pa, da je prav, "da nad glavo vlade visi oster meč kritike", zaradi česar bodo po njenem odločitve in ukrepi vlade boljši. Kresalova je povedala, da razume "željo po široki konsenzualnosti", vendar pa po njenih besedah "v teh časih potrebujemo odločne, hitre in strokovne rešitve in breme za te leži predvsem na vladi sami".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.