Slovenija
53 ogledov

Kriza v Podravje prihaja z zamikom

Matjaž Antolinc in Vlasta Stojak ocenjujeta, da je na mariborski enoti ob plačni Žurnal24 main
Brezposelnost. Na subvencijo za samozaposlitev jih čaka več kot 700. Zaradi pomanjkanja kadra skupinska svetovanja.

“Mariborski delodajalci so se do konca bojevali, da bi zadržali delavce, zato kriza šele prihaja. Najbolj občutljivi so podizvajalci v gradbeništvu, kjer je precej manj potreb kot leto prej,” ugotavlja Matjaž Antolinc, vodja mariborske enote Zavoda RS za zaposlovanje (ZZS), kjer imajo 14-odstotno brezposelnost.

“Konec marca je bilo 14.970 brezposelnih oziroma 21 odstotkov več kot marca lani. V prvih treh mesecih letos so delodajalci prijavili nekaj čez pet tisoč potreb po delu, pri čemer so še vedno najbolj iskani kovinarji, strojniki in elektrotehniki. Povprečen čas brezposelnosti pa je eno leto in skoraj devet mesecev,”
povzema Antolinc.

Tudi nova direktorica območne enote Vlasta Stojak se strinja, da “slika ni rožnata”, in poudarja, da so s subvencijami lani pomagali nekaj manj kot 200 podjetjem, izvajajo pa številne ukrepe za zmanjšanje brezposelnosti. “Zelo dobro je sprejet ukrep izobraževanja in usposabljanja, največ zanimanja pa je za subvencije za samozaposlitev, saj nanje letos čaka že več kot 700 iskalcev zaposlitve,” pravi Stojakova.

(Pre)malo kadra na ZZS
Zaradi višje brezposelnosti se na ZZS srečujejo tudi s kadrovskimi težavami. “Veliko več je administrativnih postopkov, a zaradi tega nismo dodatno zaposlovali. Štiri nove sodelavce imamo samo zaradi dodatnih programov. Tako moramo posegati v notranjo organizacijo dela, kar pomeni, da brezposelne vabimo na skupinske oblike svetovanja, saj bi bili sicer čakalni roki za intervjuje s svetovalci predolgi,” pojasnjuje Stojakova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.