Slovenija
34 ogledov

Križanič na zagovoru

France Krizanic Irena Herak Žurnal24 main
Finančni minister Franc Križanič je moral na srečanju s predsednikom Evropske centralne banke (ECB) Jeanom-Claudom Trichetom pojasnjevati stanje slovenskega javnofinančnega primanjkljaja. ECB skrbi predvsem rast plač v Sloveniji.

Franc Križanič je Tricheju predstavil zadnje makroekonomske in javnofinančne napovedi za Slovenijo in sprejemanje rebalansa letošnjega državnega proračuna. Seznanil ga je tudi z novo pokojninsko reformo, ki je šele v začetni fazi.

Evropska komisija je sicer minuli teden ocenila, da Slovenija ne izvaja dovolj velikega napora pri zniževanju javnofinančnega primanjkljaja, saj je načrtovani primanjkljaj prevelik glede na zgoraj omenjeni cilj.

Kritični glede rasti plač

"ECB skrbi predvsem konkurenčnost zasebnega sektorja in rast plač v letih 2007 in 2008, ki povzroča neravnovesje med plačami v Sloveniji in njenimi glavnimi partnericami glede na produktivnost," je po srečanju dejal Križanič.

Slovenijo so zato pozvali, naj, dokler se produktivnost ne zviša, poleg vzdržnosti pri plačah v javnem sektorju zelo pazi tudi na rast plač v zasebnem sektorju glede na rast plač v Nemčiji, ki je za Slovenijo najpomembnejša partnerica in tako tudi referenca. "V nasprotnem primeru se Sloveniji obeta ponovna rast brezposelnosti, umik tujega kapitala in selitev proizvodnje," so opozorili v Evropski centralni banki.

Križanič je Trichetu tudi povedal, da Slovenija z rebalansom, ki je bolj varčevalen od načrtovanega pred padcem pokojninske reforme, in s spremljajočo prepovedjo sprejemanja novih obveznosti v breme proračuna, ki naj bi ostala v veljavi do sprejema rebalansa, dosega ciljne rezultate pri konsolidaciji javnih financ.

Prvega moža ECB pa je seznanil tudi, da so zaradi institucionalnih specifik Slovenije, ko je velik del proračunskih odhodkov zakonsko določen, glavna žrtev rezov investicije in materialni stroški ter da se nekateri projekti zamikajo v prihodnost.

Tricheta je zanimalo še, kaj bo pri proračunskem načrtovanju za 2012 in 2013. Minister ga je seznanil, da se spremembe in dopolnitve proračuna za 2012 in predlog proračuna za 2013 pripravljata. Razrez po politikah je narejen, začenja pa se delo na finančnih načrtih. Spremembe proračuna za 2012 bodo po ministrovih besedah upoštevale pričakovane prihranke v tem letu, spremenjeni proračun pa bo manjši od že sprejetega.

Komentarjev 2
  • mb 08:01 19.julij 2011.

    ECB je zaskrbljena zaradni naših plač !?temu se reče tržna ekonomija, ko se administrativno določajo plače v državi, pa proizvodne kvote ? ali pa je to morebiti plansko gospodarstvo, ki se je izpelo v socialističnih državah !?jaz ...prikaži več pa sem zaskrbljen zaradi dolgov, ki jih ima italija, grčija, irska, španija, portugalska in slovenijatudi sem zaskrbljen zaradi ekstrenmno visokih plač, ki jih imajo meneđerji multinacionalk v EU in naši tajkunćići.tudi sem zaskrbljen zaradi cene nafte, napada NATO na suvereno državo Libijo in ne ukrepanje EU in NATO v egiptu, siriji, jemenu itdin predvsem sem zaskrbljen nad tem, da našo državo vodijo neumne ovce, ki samo kimajo mogotcem v EU in ponavljajo flosukle, ki jih dobijo servirane iz EU

  • letalo13 21:04 18.julij 2011.

    jao on nas zagovarja ...te bomo sigurno dobili ček za Grčijo in Španijo skupaj ... nesposobnež, prevarant