Slovenija
7 ogledov

Križanič: "Načrti so v predalu"

Premier Borut Pahor obljublja, da bo dobro razmislil. (Foto: Dejan Mijovič) Žurnal24 main
"Če ne bi včeraj od ministra takoj dobil dobro pripravljenega gradiva, bi ravnal zelo hitro. Ker pa je hitro podal dobre argumente, sem ministru Križaniču dal sedem dni," je povedal Borut Pahor.

"Imam občutek, da me veliko kolegov ministrov podpira," je po seji vlade povedal minister Franc Križanič. Včeraj je predsedniku vlade računsko sodišče predlagalo njegovo razrešitev.

Križanič je odgovoril tudi na vprašanje o namigih, da namerava vlada spremeniti vlogo tega sodišča. "V prejšnji vladi je bila pripravljena novela zakona o računskem sodišču, ki pa smo jo dali v predal in tam leži," je povedal Križanič.

Pahor: Ne vem še, kako se bom odločil
"Če ne bi včeraj takoj dobil dobro pripravljenega gradiva od ministrstva za finance, bi ravnal zelo hitro. Ker pa je hitro podal dobre argumente, sem ministru Križaniču dal sedem dni," pa je po seji vlade povedal njen predsednik Borut Pahor.

"Delo lani na okoljskem ministrstvu ni bilo opravljeno tako, da bi v odgovoru računskemu sodišču lahko utemeljil, da zavračam njihove argumente," pravi Pahor in dodaja: "Ne napovedujem odločitve, ki jo bom sprejel v zvezi s pozivom za odstavitev ministra Križaniča. Iz nobenega mojega stavka ne sklepajte, kaj bom storil."

"Pri eni odločitvi je bilo hitro ugotovljeno, da je bilo storjeno premalo. Karel Erjavec je sicer nosil objektivno odgovornost, ne subjektivne," dodaja. Pogovoril sem se tako takrat z Erjavcem kot včeraj s Francem Križaničem. Ta mi je včeraj že poročal, vendar pa je bilo to premalo za končno odločitev," je po seji vlade povedal Pahor.

Zanika vpliv strankarske politike
"Nočem, da javnost misli, da imam različne kriterije za ministre glede na to, iz katere stranke je kateri. Odločil se bom na podlagi argumentov," je še povedal premier. Dodaja, da ljudje pričakujejo, da se bodo institucije pravne države spoštovale.

"Računsko sodišče spoštujem in zanikam, da ima kakšne politične motive. Bodite prepričani, da bom počakal sedem dni in se potem odločil. Če bi predlog pomenil, da moram ministra nujno odstaviti, bi to pomenilo, da računsko sodišče vodi vlado skupaj s premierjem," svoje razmišljanje pojasnjuje Pahor.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.