Slovenija
12 ogledov

Križanič proti prodaji Mercatorja

Protest dobaviteljev pred NLB zaradi Mercatorja Anže Petkovšek
"Minister za finance kot skrbnik finančnega sistema izraža zaskrbljenost nad nameravano prodajo družbe Poslovni sistem Mercator," je v zvezi s prodajo napisal finančni minister Križanič. Proti tudi kmetijski minister. Jutri protest zaposlenih.

Dopisa obeh ministrstev je danes objavila Agencija za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) in ju poslala NLB in NKBM, ki se odločata o prodaji Mercatorja Agrokorju.

Finančni minister Franci Križanič je v dopisu izrazil zaskrbljenost, da bo imela prodaja Mercatorja negativne posledice na slovensko kmetijstvo, živilsko-predelovalno industrijo, BDP in bančni trg. "Sprememba strukture lastništva in prevzem Mercatorja s strani največjega konkurenta družbe Agrokor iz Hrvaške, ki ima v svojih trgovskih verigah uveljavljene hrvaške blagovne znamke, bo imela za posledico umik slovenskih izdelkov iz prodajnega asortimenta Mercatorja," opozarja Križanič.

Tudi minister za kmetijstvo Dejan Židan v dopisu opozarja, da se lahko delež slovenskih izdelkov v Mercatorju v primeru prevzema prepolovi, če ne še bolj zmanjša. "Najprej je za pričakovati proizvode že uveljavljenih blagovnih znamk, kot so Ledo, Zvijezda, PIK in Jana," opozarja Židan. "Na poskus Agrokorja gledamo kot na sovražni prevzem z negativnimi posledicami, ki bi lahko vodil do razpada slovenske verige za preskrbo s hrano," še dodaja Židan.

"Vprašajte Janšo, zakaj je prodal Mercator"

Najverjetnejši bodoči mandatar Zoran Janković o prodaji Mercatorja Agrokorju meni: "Že zdavnaj sem povedal svoje stališče, zato ga ne bi ponavljal. Če izvzamem Goslarja in Osterca, je Mercator na nek način moj otrok. Veliko raje bi videl, da bi bilo obratno. Mi smo to zastavili tako, da bi imeli centre že v Bakuju in okoli trgovin sto milijonov ljudi. Mislim, da je bila povezava Herkul – Maxi, Mercator in Konzum – pred sedmimi leti izjemno dobra, a ni uspela. Ne vem, v kakšnem stanju je zdaj Mercator, ne vem, koliko je cena na borzi. Zakaj je do tega prišlo, pa morate vprašati nekoga drugega. Spet bomo prišli na mojo idejo 4 x 25 odstotkov. Vprašajte Janeza Janšo, zakaj je 12. avgusta 2005 prodal Mercator Istrabenzu in Pivovarni Laško? Zdaj je vprašanje, kaj se lahko sploh naredi. Ne znam povedati in težko govorim, saj v NLB nisem bil že deset mesecev, saj mislim, da slabo vodijo banko."

Komentarjev 1
  • nostradamus 18:33 19.december 2011.

    dovolj je bilo sranja prodali smo vse tujcem mar je treba se merkator dati v tuje roke pohlep bank ne pozna meja in sedaj bi rade prodale merkator naj NLB izterja vse tajkunske in elitne kredite pa ne bo potrebe ...prikaži več po prodajanju mar se zavedate da to pomeni v kratkem 12.000 novih ljudi na zavodu za zaposlovanje 3 dokapitalizacije NLB z davkoplacevalskim denarjem in kam je odsel ta denar????drzava tone vedno globje vsi ti nasi vrli politiki niso vredni imena eni in drugi vsi ste isti prodali ste tujcem vse pa jim prodajte se drzavo z drzavljani vred saj nam slabse skoraj ne more biti.