Slovenija
27 ogledov

Križaničeva posel in smučarija

(Foto: Benjamin Kovač) Žurnal24 main
Finančni minister Križanič s sodelavcem v Kitzbühlu. Gostil ju je predstavnik Goldman Sacha. Ta se zanima za nakup NLB.

Ne le poziv računskega sodišča k odstopu, nad finančnim ministrom Francem Križaničem visi tudi obisk znanega avstrijskega smučarskega letovišča Kitzbühel.

Odzivi na poziv računskega sodišča, ki predlaga razrešitev ministra. Križanič sam je sicer popoldne napovedal, da Pahor, ko bo pogledal pojasnila, pozivu ne bo sledil.

Zakaj naj bi ministrov izlet zanimal slovensko javnost? Zato, ker se je nanj podal s svojim sodelavcem Žigo Čebuljem, na svojem vikendu pa ju je gostil Alexandre Dibelius iz ameriške investicijske banke Goldman Sachs, ki se že dolgo časa zanima za nakup deleža v NLB.

Darilo zares s strani Lovšeta
Križanič naj bi se prejšnji teden na obisk ne odpravil praznih rok – gostitelju naj bi podaril smučarski kombinezon v odtenkih nemške reprezentance in smuči Rossignol, ki so bile v slovenskem predstavništvu Rossignol naročene posebej zanj. Darilo mu je bilo dostavljeno dan pred obiskom. 

Tomaž Lovše, predsednik Smučarske zveze Slovenije, pri tem zagotavlja, da je bilo darilo Dibeliusu poslano z njegove strani in da z ministrom Križaničem nima nobene povezave.

Zakaj mu je Lovše podaril smučarsko opremo? "Dibelius je moj osebni prijatelj. 19. decembra sem si zlomil nogo in Dibelius je hotel, da se zdravim v Münchnu. Zdravil sem se sicer v Sloveniji, a so me njegove besede spodbudile k darilu. Pri slovenskem proizvajalcu športnih oblačil Bobo sem 30. decembra naročil dvoje oblačil. Gre za enega od samo treh proizvajalcev tekmovalnih smučarskih dresov na svetu. Jureta Koširja pa sem prosil, da pri Rossignolu naroči posebne smuči. Iz Grenobla so jih neposredno poslali Dibeliusu," je povedal Lovše.

Goldman Sachs naj bi sodeloval v dokapitalizaciji NLB. Včeraj, nekaj dni po ministrovem obisku, pa je Slovenija izdala za 1,5 milijard evrov obveznic. Za organizacijo izdaje je vlada najela Goldman Sachs – poleg banke Barclays, Deutsche Bank, HSBC in NLB. Goldman Sachs je torej v odkritem pogodbenem razmerju z Republiko Slovenijo, saj mu zaradi organizacije izdaje obveznice pripada provizija.

Križanič: nič spornega
Minister Križanič je danes popoldne obisk Kitzbühla potrdil. V njem sicer ne vidi nič spornega; pravi, da se je z Dibeliusom sestal že tretjič. Prvič, ko je bil slednji gost slovenske države pri nas, drugič v New Yorku. O natančnih pogovorih s predstavnikom Goldman Sachsa ni govoril, izpostavil pa je optimizem glede posla z NLB. Dodal je še, da se je v Slovenijo vrnil v istem dnevu.

Izlet vendarle ne bo kar tako opravljen s popoldansko izjavo za javnost, saj poslanec SDS Andrej Vizjak v poslanskem vprašanju vladi terja nekaj odgovorov: zanima ga, kolikšne stroške je država utrpela zaradi tega srečanja, ali je bilo srečanje formalno ali neformalno, ali je bilo namenjeno iskanju novega strateškega lastnika NLB, kakšni so natančni zaključki pogovora in s katerimi drugimi finančnimi institucijami se je Križanič na to temo še sestal.

Alexander Dibelius je sicer dober prijatelj Tomaža Lovšeta, za katerega je znano, da je v odličnih odnosih s Križaničem. Lovše in Dibelius sta se spoznala v Saint Tropezu, kjer ima Lovše zasidrano svojo 34 metrov dolgo jahto tipa Leopard, Dibelius pa ima tam vilo, vredno kar 10 milijonov evrov. Lovše je Dibeliusa v Sloveniji gostil že večkrat.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.