Slovenija
62 ogledov

Križaniču povišali nadomestilo

Križanič se Isajloviču ne namerava odreči. (Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Premier Janez Janša je zaradi izjemne obremenitve povišal plačo ministru za finance Janezu Šušteršiču in ministru za delo Andreju Vizjaku. Na ministrstvu za finance so zato dvignili tudi nadomestilo Francu Križaniču.

Z razlago, da sta izjemno obremenjena, je premier Janez Janša kljub siceršnjemu znižanju plač ministrov Janezu Šušteršiču in Andreju Vizjaku povišal plači. Na ministrstvu za finance so zato tudi povišali nadomestilo Šušteršičevemu predhodniku Francu Križaniču, medtem ko so isto odločbo na ministrstvu za delo razumeli drugače in nadomestila nekdanjemu ministru Ivanu Svetliku niso dvignili, piše današnje Delo.

Na finančnem ministrstvu so Križaniču nadomestilo plače povišali z razlago, da mu to po zakonu pripada, kot da delo ministra še opravlja. Prejšnji teden izplačana Križaničeva "plača" je zaradi višjega dodatka na delovno dobo tako najvišja med vsemi aktualnimi in bivšimi ministri, ki še prejemajo nadomestilo.

Njegova bruto plača je julija znašala 5.779 evrov, medtem ko ima po podatkih Dela najvišjo plačo med aktualnimi ministri Vizjak, in sicer 5.608 evrov bruto.

Različne interpretacije bo odpravil novi zakon

"Svetliku pripada nadomestilo njegove plače, in ne moje," pa je za Delo povedal Vizjak. Razlaga finančnega ministrstva, da mora višina nadomestila nekdanjemu ministru nihati odvisno od premierjeve ocene uspešnosti in obremenitve sedanjega ministra, je povsem nelogična. Uradne informacije s finančnega ministrstva, kaj se je zgodilo in zakaj, bodo sicer dostopne danes.

Tovrstne različne interpretacije kmalu sicer ne bodo več mogoče, saj bo začela veljati sprememba zakona o poslancih, ki jim krajši čas določa 20 odstotkov nižja nadomestila, vezana na zadnje plače, še poroča časopis.

Komentarjev 8
  • bojovi 21:21 12.julij 2012.

    Ja se da, ta vlada z gologlavcem na na čelu.

  • bojovi 21:20 12.julij 2012.

    Glejga gnoja JJ-jevega a se tako špara. Fuj lažnjiva golazen.Če čimprej imamo predčasne volitve tem boljše za nas.

  • majdas 19:42 12.julij 2012.

    To niso varčevalni ukrepi, ampak sprejeti zakoni !!! Najbrž se da ugotoviti, kdo je take zakone pisal in sprejemal ... ?