Slovenija
16 ogledov

Križaniču se ne da

Odgovor MF na vprašanje, ali kljub vsemu obstaja kakršnakoli možnost za ukrepanj Žurnal24 main
LL Grosist. Občina ga ne namerava izbrisati, poiskali bodo dodatna pravna mnenja.

“Gre bolj za dvigovanje temperature kot za resno pravno mnenje,” je o mnenju ministrstva za finance (MF) povedal ljubljanski župan Zoran Janković. V njem so soglasje Lekarni Ljubljana za ustanovitev družbe LL Grosist označili za nezakonito, zapisali pa so še, da proti Mestni občini Ljubljana (MOL) kljub ugotovitvam ne morejo ukrepati. “Po mnenju naše pravne službe to mnenje ni zavezujoče, in če bi ministrstvo želelo, da kaj storimo, bi to napisalo in predpisalo rok, je dejal Janković in dodal, da grosista ne bodo izbrisali. Ministrstvu bodo odgovorili, ko dobijo dodatna pravna mnenja.

Po mnenje k Pirnatu
Spomnimo, ustanovitev velegrosista je sicer po zakonu o zavodih dovoljena, a drugače pravi poznejši zakon o javnih financah. Tega bi morala MOL upoštevati po besedah ministrstva in tudi pravnika Rajka Pirnata. Prav njega in pravnika Lojzeta Udeta bo župan, tako pravi, zdaj prosil za sodelovanje. “Sam želim slišati Pirnata in Udeta, ki znata razložiti zakonodajo, potem pa sledi pogovor na MF,” je dejal. Kot pravi, imajo sicer tri možnosti: da grosista ustanovi občina in ga da v upravljanje lekarni, da ga ustanovi zasebnik in donira lekarni ali pa da ne storijo ničesar, saj jih mnenje MF ne zavezuje.

Klical tudi ministra
Janković je povedal še, da je po prejetem mnenju klical tudi finančnega ministra Franca Križaniča. “Vprašal sem ga, ali bo enako ravnal do podjetij oziroma zavodov, ki so na enak način ustanovljeni s strani države,” je dejal in dodal, da bodo na sestanku poskusili ugotoviti, kaj ministrstvo želi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.