Slovenija
62 ogledov

Križanke na sodišču

Tožbeni zahtevek MOL se ne nanaša na del nepremičnine, ki je v uporabi Srednje š Žurnal24 main
Tožba. MOL bi rada imela v lasti prostor, ki ga uporablja Festival Ljubljana.

Mestna občina Ljubljana (MOL) na Okrožnem sodišču v Ljubljani s tožbo zoper Republiko Slovenijo (RS) uveljavlja lastninsko pravico za del kompleksa Križank. Sodišče je dokazni postopek že končalo, sodba pa še ni znana.

V uporabi Festivala Ljubljane
MOL želi lastninsko pravico za 48-odstotni delež nepremičnine (stavba z dvoriščem), ki je v zemljiški knjigi ''vpisana kot splošno ljudsko premoženje, ki ga upravlja Šola za umetno obrt v Ljubljani, ali lastnina RS'', pojasnjujejo na javnem zavodu Festival Ljubljana, ki te prostore uporablja, odkar je bil ustanovljen. ''Ni znano, kako se je zgodilo, da se je vknjižila šola, zato je MOL tudi vložila tožbo za ugotovitev lastninske pravice,'' dodajajo.

Kaj pa srednja šola?
Šola za umetno obrt je predhodnica sedanje Srednje šole za oblikovanje in fotografijo. ''Tožba ne posega na področje obratovanja šole. Nasprotno, s tožbo oziroma prenosom želi MOL pravnoformalno urediti stanje, ki že obstaja,'' v Festivalu Ljubljana odgovarjajo na vprašanje, kaj se bo s šolo zgodilo, če MOL tožbo dobi.

Tudi na Državnem pravobranilstvu RS pravijo, da se tožbeni zahtevek ne nanaša na del nepremičnine, ki je v uporabi šole.

Poslovni prostori nepremičnine sicer obsegajo okoli tri tisoč kvadratnih metrov, od tega jih Festival Ljubljana skozi vse leto zaseda okoli tisoč. Med poletnimi prireditvami zaseda še 800 kvadratnih metrov prostorov šole, ki jih uporablja za garderobe in namestitev osebja, v souporabi pa je tudi preddverje.

Država ni lastnica
Na Državnem pravobranilstvu RS pojasnjujejo, da RS tožbenemu zahtevku ugovarja, ker ni lastnica nepremičnine – ta je še vedno v družbeni lasti. Ker torej RS ni lastnica, ne more priznati solastniškega deleža MOL, so dodali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.