Slovenija
71 ogledov

Križarjenje: več muh na en mah

Luksuzna križarka v Kopru Barbara Milavec
Križarjenje med Slovenci postaja vse bolj priljubljena oblika preživljanja dopusta. Stereotip, da križarijo le starejši in bolj premožnejši, pa že vrsto let ne velja več.

Ponudba križarjenj je v slovenskih turističnih agencijah iz leta v leto vedno bolj pestra. S križarko, za katero lahko rečemo kar mesto v malem, lahko med drugim potujete po Sredozemlju, ob obalah severne Evrope, po Karibih ali pa ob vzhodni obali Južne Amerike. V čem je skrivnost vse večje priljubljenosti tovrstnega počitnikovanja, za katerega se letno odloči okoli 13 tisoč Slovencev?

Malo denarja, veliko muzike

Zagotovo je največja prednost križarjenja ta, da lahko za razmeroma malo denarja vsak dan obiščete drug svetovno znan turistični kraj ali državo, uživate v razširjenem polnem penzionu po principu "vse vključeno" (all inclusive), številnih kulturnih in zabavnih prireditvah, kapitanovi večerji, športnih aktivnostih, uporabi bazenov in ležalnikov.

"Redne cene križarjenj so v povprečju od 500 do 600 evrov na osebo za sedemdnevna križarjenja, med 600 in 800 evrov na osebo za desetdnevna križarjenja ter od tisoč evrov naprej za daljša križarjenja. Vsi potniki na ladji so ne glede na to, v kakšni kabini so, deležni enakih storitev," je za zurnal24.si dejal direktor podjetja Cruise & Ferry Center Arsen Mihaič.

Edino, kar boste morali doplačati, so fakultativni izleti na destinacijah, napitnine, zavarovanje rizika odpovedi in porabe v izbranih restavracijah ter alkoholne pijače.

Križarijo tudi mladi

Že dolgo časa ne drži več, da je križarjenje prestižno potovanje in da se za to odločajo predvsem starejši. Kot pravi Mihaič, vsako leto križari vedno več družin in mladih vseh slojev.

"Ladje so namreč rekreacijski center, zabaviščni kompleks, luksuzni hotel, umetniška galerija, zdraviliški kompleks ter letovišče s pogledom na morje v enem. Ob pristanku ladje se lahko podate na organizirane vodene izlete, na ladji pa je poskrbljeno tudi za večerno animacijo in za vrhunsko ladijsko kulinariko."

Strah pred brodolomom odveč

Križarjenja še vedno veljajo za eno izmed najbolj varnih počitniških "mest" na svetu, saj je nesreč, v katere so vključene počitniške ladje, statistično zelo malo.

"Večina nesreč se zgodi zaradi malomarnosti potnikov in manjši del zaradi tehničnih okvar ali zaradi nepravilnega ravnanja posadke," pravi sogovornik.

Poleg tega je na ladji dobro poskrbljeno tudi za varnost potnikov. Že pred vstopom vas tako čaka strog varnostni pregled, obvezno se morate udeležiti vaje v primeru nesreče na ladji, upoštevati pa morate tudi poseben hišni red. V primeru zdravstvenih težav vam na ladji lahko pomaga tudi zdravnik.

Bolj kot brodoloma se nekateri bojijo morske bolezni v primeru preveč razburkanega morja. Kot pravi Mihaič, današnje dimenzije in tehnična izpopolnjenost ladij omogočajo mirno plovbo tudi na bolj razburkanem morju, "ko ladje s svojimi vgrajenimi stabilizatorji nevtralizirajo nagib ladje tudi do 70 odstotkov. Poleg tega posadka nenehno spremlja vremenske razmere in se že vnaprej izogne slabemu vremenu in/ali razburkanemu morju."

Če pa ste kljub temu še vedno preveč občutljivi, so rešitev posebne tablete proti morski bolezni, ki jih lahko dobite tudi na ladji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.