Slovenija
187 ogledov

Križi in težave EPK

Maks Katarina Pernat
Investicije. Ministrstvo s prstom kaže na MOM in zamudo z dokumentacijo. Maks še brez izvajalca.

Maribor. “Vlada se je poleg sofinanciranja programa zavezala, da bo vložila sredstva v infrastrukturo. S tem imamo velike probleme, ker Mestna občina Maribor (MOM) še ni zagotovila dokumentacije za obljubljene projekte, ki bi lahko sploh sprožili črpanje rezerviranih sredstev,” so se odzvali z ministrstva za kulturo.

Čakajo še dokumentacijo

Mariborski župan Franc Kangler je ta teden v intervjuju za Žurnal24 namreč izjavil, da do tega trenutka ni od države dobil niti centa za gradnjo infrastrukture za Evropsko prestolnico kulture (EPK), kar je zmotilo ministrstvo za kulturo. Kot so pojasnili na ministrstvu, od MOM še vedno čakajo obljubljeno dokumentacijo za projekta Umetnostna galerija Maribor (UGM) in Mariborska knjižnica na Rotovškem trgu; oba naj bi z desetimi milijoni evrov sofinancirala država. “Poleg primerljive finančne participacije je bil pogoj, da MOM razglasi galerijo za javno kulturno infrastrukturo ter za oba projekta zagotovi vso potrebno projektno in gradbeno dokumentacijo. Rok za galerijo je bil do konca maja, za knjižnico in trg pa do konca marca,” so dodali na ministrstvu Majde Širca.

“Se usklajujemo”

Zakaj še niso oddali vse dokumentacije, smo včeraj vprašali tudi Kanglerja, ki je pojasnil: “Vse, kar zahtevajo od nas, smo jim predložili. Posebna delovna skupina je v stalnem usklajevanju z ministrstvom.”

Bo Maksu uspelo?

Ob zapletih s sofinanciranjem pa nič kaj dobro ne kaže začetku gradnje za zdaj morebitnega središča dogajanja EPK Mariborskemu kulturnemu središču (Maks), kjer naj bi bili tudi prostori nove UGM. Še vedno nimajo izbranega izvajalca gradbenih del za novogradnjo, ki naj bi bila končana do 15. maja prihodnje leto. Tudi financiranje projekta še ni urejeno. Na vprašanje, ali so že dobili kredit, nam je Matjaž Knez, direktor podjetja ZIM, ki je investitor objekta, dejal le: “Smo v zaključni fazi usklajevanja.”

Na razpis za izvajalca so se prijavila štiri podjetja, Kneza pa glede na razmere v gradbeništvu skrbi, ali bodo prijavitelji izpolnjevali vse razpisne pogoje. “Največja težava bi lahko bila z bančnimi garancijami. Če prijave ne bodo popolne, se bomo z gradbinci še pogajali in dogovarjali,” je poudaril. Da so se na razpis prijavili, so nam potrdili v Granitu in Konstruktorju. Odločitev o izvajalcu naj bi padla do konca tega meseca.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.