Slovenija
13 ogledov

Krizi pri nas ni videti konca

Ljubljana 14.11.08, nakupovanje, vozicek, hrana, vrecke, Foto: Dejan Mijovic Ljubljana 14.11.08, nakupovanje, vozicek, hrana, vrecke, Foto: Dejan Mijovic
Krizi v trgovini ni videti konca in zadnji podatki o prodaji trgovcev na drobno vzbujajo Trgovinski zbornici Slovenije zaskrbljenost.

Podatki za december lani, ki sicer tradicionalno velja za mesec nakupov in obdarovanj, namreč kažejo na nadaljevanje padca prihodkov v trgovini tako na mesečni kot tudi na letni ravni.

Po podatkih državnega statističnega urada so bili realni prihodki od prodaje v trgovini na drobno decembra lani za 1,5 odstotka manjši kot novembra in za 2,5 odstotka manjši kot decembra 2013. Prodaja se je zmanjšala tudi, če ne upoštevamo motornih goriv, in sicer za 1,3 odstotka na letni ravni.

Lanski december je bil z vidika prihodkov od prodaje za trgovce še slabši kot predlanski, kar očitno kaže na še vedno zaostrene gospodarske razmere v trgovinski dejavnosti v Sloveniji, so te številke komentirali na zbornici. Kot opozarjajo, je nujen sprejem ukrepov, ki bodo izboljšali privlačnost poslovno-trgovinskega okolja in tako ponovno spodbudili njegovo rast.

Razmere so zaskrbljujoče tudi v evropski primerjavi. Kot je mogoče razbrati iz podatkov statističnega urada Eurostat, so se prihodki v trgovini na drobno v Sloveniji od leta 2008 zmanjšali za skoraj 17 odstotkov, medtem ko je bil padec v evropski trgovini na drobno v tem obdobju manj kot enoodstoten.

Težave povzročajo tudi administrativne ovire

Predsednica trgovinske zbornice Mariča Lah zato opozarja, da je ključnega pomena za ponoven zagon trgovine in njeno ponovno rast sprejem ukrepov, ki bodo usmerjeni v stabilizacijo poslovnega okolja, predvsem pa morajo biti brez dodatnih davčnih in administrativnih obremenitev.

Medtem pa je v panogi še vedno mogoče naleteti na številne administrativne ovire. Med njimi navajajo postopke za umeščanje objektov v prostor in pridobitev komunalnih soglasij ter gradbenih dovoljenj, visoko obdavčitev podjetij z davki in prispevki iz naslova plač kot tudi različne predloge novih davčnih obremenitev.

S slednjim mislijo na davčne blagajne, ki jih vlada napoveduje najpozneje do začetka leta 2016. Če bo moralo stroške njihove uvedbe kriti gospodarstvo, potem jih na zbornici ne podpirajo. Stroški njihove uvedbe bodo namreč veliko višji, kot jih ocenjuje vlada, in sicer bo povprečen srednje velik trgovski sistem samo nadgradnja blagajniškega sistema stala do 10.000 evrov, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Komentarjev 9
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 21:43 14.februar 2015.

    dobiček jim je mal padu zdj nas pa zezajo da ne služjo. oprosti ampak trgovci še zmer odlično služjo.

  • McBobo 18:41 14.februar 2015.

    Sem že večkrat napisal; prvi bom podpisal priklop Slovenije k Avstriji.

  • 4krogci 12:48 14.februar 2015.

    aha pri njih pa ni krize ane? Tisti ki živijo v mestu so na istem skoraj kot mi, tisti ki majo pa kmetijo doma so pa trenutno na bolšem ampak kaj ko bodo mogli zdej kupit plenice za krave, da ...prikaži več nebodo onasnezevale okolja hahahha