Slovenija
20 ogledov

Kriznega davka (za zdaj) ne bo

Slovenija 21.03.2013 prva seja vlade Alenke Bratusek, vlada, ministri; foto:Sasa Saša Despot
Regres za upokojence ostaja, bo pa vlada ukinila seniorske olajšave pri dohodnini.

Vlada je po skoraj štirih urah razprave načeloma uskladila ukrepe za pripravo proračuna za leto 2014. Kriznega davka in rezov v upokojenske prejemke ne bo, so se pa dogovorili za ukinitev seniorske olajšave pri dohodnini, je potrdil prvak DeSUS Karl Erjavec. Po njegovem mnenju je proračun usklajen do te mere, da "nam ne grozi več politična kriza".

Erjavec zdaj ocenjuje, da bo celotna koalicija ta proračun podprla. "Izognili smo se najhujšemu," je poudaril po koncu posveta. Zanj je, kot pravi, izjemnega pomena, da na udaru ne bodo upokojenci, ki prejemajo najnižje pokojnine, in da ne bo posega v samo odmero pokojnine. S tem je Erjavec "kar zadovoljen", sicer pa bodo glede predvidene ukinitve olajšave za seniorje v DeSUS razpravljali v četrtek.

Seniorska olajšava se po Erjavčevih besedah nanaša na osebe, starejše od 65, ki imajo mesečni dohodek višji od 1400 evrov. Tako gre za poseg v kategorijo, ki zaradi krize ni ogrožena, je še dejal predsednik DeSUS.

Rezerve po ministrstvih

S tem ukrepom naj bi sicer vlada pri proračunu pridobila 20 milijonov evrov, ostalo pa naj bi privarčevali z iskanjem rezerv po posameznih ministrskih resorjih. Prav tako ostajajo že predvideni ukrepi, med drugim davek na nepremičnine in ukrepi za zajezitev sive ekonomije.

Komentarjev 6
  • boogin1 09:00 19.september 2013.

    Peticija:http://www.pravapeticija.com/peticija_za_znianje_plae_parlamentarcev_na_minimalno_plao

  • Žvižgač 19:29 18.september 2013.

    za ubogih 50 malonov naj vprašajo Zokija in Jajota, če jim posodita in kaj drobiža bi lahko tudo Previrant navrgel. Prasci vse si vzamite in nehajte utrujati. Da vidim vaše preprečevanje sive ekonomije z uradniki na malo več kot minimalcu, ...prikaži več razen, če NPU angažirate.

  • mph 19:21 18.september 2013.

    Če mi kaj dviga pritisk tako pri levih kot desnih kot srednjih, je, da se ukvarjajo kot kaže samo s tem, kje bi vzeli, ne pa kje bi NOTER DOBILI! Pa kje pobirajo vsi ti silni ekonomisti svoje znanje in ...prikaži več diplome?? Pa še kdo drug.