Slovenija
33 ogledov

Krizni davek je pravičnejša rešitev

slovenija 20.06.2011 Jansa, Matoz, novinarska konferenca predsednika SDS Janeza Boštjan Tacol
Večina strank ne podpira predloga, da bi se zvišala znižana stopnja DDV. Krizni davek bi bil po njihovih navedbah pravičnejša rešitev. Vladni predlogi ukrepov za uravnoteženje javnih financ so po mnenju SDS napačna pot.

V SDS ocenjujejo, da so vladni predlogi ukrepov za uravnoteženje javnih financ napačna pot, saj je preveč poudarka na ukrepih za zvišanje prihodkov in premalo na racionalizaciji porabe.

Predsednik SDS Janez Janša pravi, da gre dejansko za "gašenje požara z bencinom". Že zjutraj je tako prek Twitterja sporočil, da je zviševanje in uvajanje novih splošnih davkov namesto znižanja stroškov napačna smer. "Kot da bi z bencinom gasili požar," je ponazoril prvak SDS.

Poslanec SDS Andrej Vizjak upa, da bo opozicija lahko predlagala svoje ukrepe. Povedal je, da predlogov še ne more podrobno komentirati, saj jih v opoziciji uradno še nimajo na mizi. Po tem, kar je slišal in bral, pa je tudi on prepričan, da je pot napačna.

Ukrepi negativni za gospodarstvo

Predlagani okrepi v osnutku programa stabilnosti so po njegovih besedah neuravnoteženi. Predlog govori bistveno več o novih davkih ter obremenitvah gospodarstva in državljanov kot o zniževanju neproduktivnih odhodkov in racionalizaciji javnega sektorja, je prepričan Vizjak.

Gospodarstvo bo takšne ukrepe po Vizjakovem prepričanju gotovo zelo negativno občutilo. Slovenija, tako nekdanji minister, potrebuje okrevanje, gospodarsko rast in ukrepe, ki bodo dvignili povpraševanje, predlogi pa gredo prav v nasprotno smer zadušitve gospodarske dejavnosti in povpraševanja.

Opozicija bo vlado na to tudi opozorila, je dejal poslanec SDS, ki verjame, da tudi EU te neuravnoteženosti ne bo spregledala.

Opozicija upa na bolj uravnotežen paket ukrepov

Tako Janša kot Vizjak sta spomnila na nedavne izjave predsednika Evropske centralne banke Maria Draghija, da ima pot konsolidacije javnih financ preko zviševanja davkov v državah z že tako visoko obdavčitvijo nasprotne učinke. Vizjak zato upa, da bodo lahko v opoziciji predlagali bolj uravnotežen paket ukrepov. Napovedanega sredinega srečanja z vlado naj bi se v SDS udeležili, a pričakuje dvosmerno komunikacijo.

Problem v Sloveniji lahko po Vizjakovem prepričanju rešijo le okrevajoče gospodarstvo in nova delovna mesta, zdaj pa se od te poti z novimi davki oddaljuje.

Spomnil je, da je imela tudi prejšnja vlada podobno situacijo kot ta, ko je bil sprejeti proračun glede na spremenjene okoliščine nerealen, a je šla po drugi poti znižanja davkov in krčenja neproduktivne porabe. Rezerve po Vizjakovem mnenju še obstajajo. "Ko pa se tudi tu pride do konca, je lahko prostor za kak davek," je dodal.

Ukrepi uničujejo tiste, ki so že plačali ceno krize

Predsednik SLS Franc Bogovič je prepričan, da ukrepi, ki jih pripravlja vlada, uničujejo slovensko gospodarstvo, slovenskega delavca, obrtnika, podjetnika in kmeta, torej tiste, ki so v preteklosti že plačali najvišjo ceno te krize. Premalo se dotaknejo tistih, ki so v teh časih povečevali porabo, to je javni sektor, je dejal v izjavi medijem v DZ.

Prepričan je, da je program vlade povsem neuravnotežen - zaenkrat vidimo samo to, kar namerava vlada storiti na prihodkovni strani. Dvig DDV je po njegovem mnenju eden zadnjih možnih ukrepov in ne prvi.

V NSi dviga DDV ne podpirajo

Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin je dejal, da je njihova poslanska skupina danes uradno dobila vabilo premierke Alenke Bratušek, ki naj bi jim jutri ob 15.30 predstavila protikrizne ukrepe. Glede tega, kar je zasledil v medijih, pa je dejal, da v NSi dviga DDV ne podpirajo.

Podrobnosti načrtovanega kriznega davka na dohodke fizičnih oseb ne pozna, zato ga ni mogel podrobneje komentirati, glede davka na nepremičnine pa si želi, da uvajanje tega davka ne bi povzročilo cel kup težav in administracije.

DeSUS vidi rešitev v kriznem davku

Stranka DeSUS ne podpira predloga, da bi se zvišala znižana stopnja DDV, strinja pa se z zvišanjem osnovne stopnje DDV, je po izredni seji izvršnega odbora stranke povedal predsednik DeSUS Karl Erjavec. Krizni davek se jim zdi pravična rešitev. Izredno sejo izvršnega odbora stranke so po Erjavčevih besedah sklicali, da bi preverili stališča, o katerih se je koalicija v ponedeljek dogovorila na Brdu pri Kranju.

Stranka ocenjuje, da bi bil krizni davek pravična rešitev. "Za DeSUS je izjemnega pomena, da se pokojnine ne bi znižale. Zavedamo se težke situacije, vendar menimo, da je krizni davek, ki se bo nanašal na vse prejemke, pravičnejši način in ustrezno zaščiti položaj upokojencev v smislu, da pokojnine ostanejo takšne, kot so, tudi dolgoročno," je dejal predsednik stranke.

"Krizni davek je samo začasni ukrep, ki naj bi veljal do konca leta 2014 in zadeva vse državljane, ki imajo osebne prejemke. Takšen ukrep se nam zdi tudi pravičen," je dodal.

Krizni davek na plače bolj pravičen kot dvig DDV

Vodja poslanske skupine DL Rihard Braniselj je povedal, da "davki vsekakor niso nekaj, na kar bi DL pristala kar tako na hitro, ampak zgolj v skrajni sili". Predvsem DDV se jim zdi zelo problematičen, saj da ne bo pripomogel k oživitvi gospodarstva in ustvarjanju novih delovnih mest. Krizni davek na plače se mu zdi od vseh mogoče še najbolj pravičen in pošten.

Vodja poslancev SD Matjaž Han je v izjavi medijem v DZ ocenil, da se mu zdi krizni davek na plače bolj pravičen kot dvig DDV, če je že treba dvigniti kak davek. Je pa, kot pravi, težko govoriti o pravičnosti, če se dvigujejo davki. Han se sicer zaveda, da brez gospodarske rasti in novih delovnih mest ne bo šlo. Samo varčevanje ni rešitev, je dejal.

Komentarjev 21
  • Vegan 21:33 10.maj 2013.

    Levaki si delajo iluzijo, da bodo Janšo zlomili. Če bi ga malo poznali bi vedeli, da je njihovo početje jalovo.Prej si bodo zobe polomili in obupali oni kot Janša. Janez, drži se, tujina opazuje levake.

  • Vegan 21:30 10.maj 2013.

    SDS je v 5 letih naredil več kot vsi ostali v 17 letih. drži kot pribito.Še kolcalo se nam bo za časi 2004-2008, ko smo res dobro živeli.

  • Vegan 21:28 10.maj 2013.

    Ne more se Janša vrniti v zapor, saj še tam ni bil. Vojaški zapor ne šteje, ker je bil politični konstrukt.Recimo ne Kučanizmu.