Slovenija
1 ogledov

Krizni sestanek o toči

1/2
Žurnal24 main
Ministri Gaspari, Križanič in Lahovnik so imeli krizni sestanek zaradi neurij s točo kar na Čevljarskem mostu sredi Ljubljane pri improvizirani mizi.

Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik , minister za finance Franci Križanič in minister za razvoj Mitja Gaspari so sredi prestolnice oblikovali stališča naše države, ki jih bodo predstavili na jutrišnjem zasedanju Evropskega sveta o novem globalnem podnebnem dogovoru. Podnebne spremembe so namreč "zaslužne" tudi za točo, ki nas klesti že vsak dan.

Pravzaprav so to preoblečeni v omenjene ministre počeli predstavniki društva Focus, ki se zavzemajo za sonaraven razvoj. "Slovenska vlada se obnaša, kot da podnebne krize ni," pravi vodja programa Podnebje pri društvu Focus Barbara Kvac . Neurja vse bolj in vse pogosteje pustošijo po Sloveniji, izpusti toplogrednih plinov še vedno naraščajo, vlada pa ne stori nič, opozarjajo v Focusu.

Podnebno ministrstvo

Predsednica Focusa Lidija Živčič pravi, da bi bilo dobro, če bi dobili podnebno ministrstvo, ker pa se zaveda, da bi bilo to drago, bi morala vsaj pristojna ministrstva narediti več v smeri boja proti podnebnim spremembam.

110 milijard evrov
Pri vseh poskusih dogovorov na svetovni ravni se je do zdaj zapletlo predvsem pri denarju. Države v razvoju potrebujejo za zmanjšanje izpusta toplogrednih plinov denar, in sicer 110 milijard evrov do leta 2020. Ta znesek bi morale prispevati razvite države, ki so v prvi vrsti ustvarile težavo podnebnih sprememb, a se jim zdi znesek previsok.

Gordijski vozel bodo vsi vpleteni, torej ves svet, poskušali rešiti konec leta v Københavnu na podnebni konferenci Združenih narodov. Napovedi o uspehu niso ravno optimistične.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.