Slovenija
15 ogledov

Krizni ukrepi v javni upravi

Minister Franc Križanič dokončuje izhodišča za proračun; znana bodo kmalu. (Foto Žurnal24 main
Cena. Rezanje delovnih mest in dodatkov.

Varčevanje. Vlada utegne predlagati zamrznitev zneska vseh plač javnih uslužbencev naslednje leto. Ker ni denarja, bo ministrstvo za finance morda predlagalo celo zmanjšanje tega zneska, smo izvedeli po petkovem vladnem posvetu. Ukrepov, o katerih razmišljajo ministri, naj bi bilo več. Pod lupo utegnejo biti uslužbenci, ki se ukvarjajo z javnimi naročili in upravljanjem nepremičnin, ter vodje uradniških oddelkov.

Vetritev javnih zavodov

Ministri so po naših informacijah v petek poročali o tem, kako bi lahko racionalizirali poslovanje javnih zavodov, ne le uradniških služb. Prečesati nameravajo vse zakone, s katerimi bi lahko privarčevali pri delovnih procesih. V javnih zavodih je sicer zaposlenih okoli 110 tisoč uslužbencev.

Centralizacija
Analiza stanja po ministrstvih bo obravnavana tudi na seji vlade, pravijo naši viri, večina ministrov pa še zbira podatke. Med drugim se načrtuje centralizacija javnih naročil. Zakon o tem naj bi vlada obravnavala julija, posledično pa bi bilo lahko odveč marsikatero delovno mesto v javnem sektorju, torej bi ga lahko tudi ukinili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.