Slovenija
34 ogledov

Krka beleži rast dobička

Novomeška Krka se kljub recesiji vztrajno širi. Letos 240 novih zaposlitev v Slo Žurnal24 main
Krka je v letošnjih devetih mesecih kljub padanju cen zdravil ter padcu ruskega rublja in ukrajinske grivne ustvarila dobrih 127 milijonov evrov čistega dobička, za dva odstotka več kot v enakem obdobju lani.

Skupina Krka je v devetih mesecih količinsko prodala za devet odstotkov več kot v lanskem devetmesečju, a se vrednostno zaradi zniževanja cen zdravil in omenjenega padca vrednosti obeh ključnih valut na vzhodu Evrope prodaja ni povečala in je z 858 milijoni evrov ostala na lanskoletni ravni.

Vodilna prodajna regija skupine Krka je z dobrim 35-odstotnim deležem v skupni prodaji vzhodna Evropa. Rusija kot Krkin največji trg je zabeležila dvoodstotno rast prodaje, izraženo v ruskih rubljih pa celo 15-odstotno rast.

Druga po velikosti prodaje je srednja Evropa, kjer je Krka sicer zabeležila 4-odstotni padec,  sledi zahodna Evropa (4-odstotna rast), največjo relativno rast pa je skupina Krka zabeležila v jugovzhodni Evropi (107 milijonov evrov; osemodstotna rast).

Na domačem trgu se je prodaja skupine zmanjšala za 11 odstotkov na 58 milijonov evrov.

V vodstvu družbe ocenjujejo, da bo letošnja celoletna prodaja predvidoma dosegla lanskoletnih 1,2 milijarde evrov, kar pa je manj od prvotno načrtovane 1,245 milijarde evrov. Ocenjeni dobiček za letos je na ravni lanskoletnega, ki je dosegel skoraj 173 milijonov evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.