Slovenija
21 ogledov

Krka ima 453 več zaposlenih kot lani

slovenija 09.04.2010 stavba, zastave, napis, dan odprtih vrat v farmacevtski dru Saša Despot
Pri številnih podjetjih manjša prodaja, a večji dobiček.

Med borznimi družbami je najbolj blestela Krka, ki je v devetmesečju ob pet odstotkov višji prodaji v primerjavi z letom prej za 21 odstotkov zvišala dobiček iz poslovanja (na 167 milijonov evrov). Ob tem se je od začetka leta število zaposlenih v skupini povečalo za 453, od tega v matični družbi za 187, veselili pa so se lahko tudi delničarji, saj je delnica v enem letu zrasla že za 18 odstotkov.

Tudi Petrol je za pet odstotkov zvišal prihodke od prodaje, čisti dobiček pa se je v devetmesečju v primerjavi z istim obdobjem lani zvišal za šest odstotkov (na 44 milijonov evrov).

Manj premij, več dobička

Zavarovalnica Triglav je v prvih devetih mesecih leta sicer pobrala za štiri odstotke manj premij kot lani, a je dobiček zvišala za 12 odstotkov ali šest milijonov evrov. Delnica Triglava se je na borzi v enem letu podražila za 13 odstotkov.

Delnica gor za tretjino

Na Telekomu so v devetih mesecih letošnjega leta ob približno enakih prihodkih zvišali dobiček za sedem odstotkov (na 46,3 milijone evrov). Delnica pa se je (najbrž tudi zaradi pričakovanja prevzema) v enem letu podražila za 32 odstotkov.

Na ljubljanskem letališču se je število potnikov letos povečalo za skoraj 78 tisoč in preseglo milijon, čisti dobiček Aerodroma Ljubljana pa se je zvišal za dobrih pet odstotkov.

Gorenje je letos sklenilo strateško partnerstvo z japonskim Panasonicom, ki je s 13 odstotki postal drugi največji lastnik Gorenja, pohvalili pa so se tudi s tem, da jim je uspelo povečati tržni delež v Evropi. Letrika bo letos predvidoma ustvarila 9,2 milijona dobička ali skoraj šestkrat toliko kot lani, pred kratkim pa so podpisali petletno pogodbo z ameriškim proizvajalcem traktorjev in druge kmetijske mehanizacije John Deere, ki je vredna 70 milijonov evrov.

Žito prihodnje leto načrtuje rast prodaje in dobička, ki naj bi ga bilo za 13 odstotkov več kot letos. V primerjavi z lanskimi 566 tisoč evri izgube so letos v devetmesečju ustvarili dober milijon dobička. Prihodnje leto načrtujejo 5,4 milijona evrov naložb, ki jih bodo v celoti financirali iz lastnega denarnega toka.

Skupina Mercator je v devetih mesecih sicer ustvarila 17,6 milijona evrov izgube, a od tega v zadnjih treh mesecih le 2,4 milijona.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.