Slovenija
8 ogledov

Krka izenačena z GM

Za en evro je tako treba odšteti 1,3237 dolarja. Žurnal24 main
Slovensko podjetje Krka je bilo po tržni vrednosti na borzi nekaj časa izenačeno z drugim največjim svetovnim proizvajalcem avtomobilov GM. Medtem evro proti dolarju dosega nove rekordne vrednosti.

Med glavnimi razlogi za rast evra je predvsem povečana negotovost na ameriških finančnih trgih, ki je prizadela tudi delniške tečaje na svetovnih borzah. Ameriška vlada si na vso moč prizadeva rešiti dva največja kupca posojil na nepremičninskem trgu posojil, družbi Fannie Mae in Freddie Mac. Morebiten propad obeh družb, ki stojita za več kot polovico hipotekarnih posojil v ZDA, bi po mnenju analitikov povzročil katastrofo na finančnem trgu. Previdnost in dvom glede ukrepov, ki jih je prejšnji konec tedna za rešitev obeh podjetij sprejela ameriška vlada, še krepita ugibanja, da krize na ameriškem finančnem trgu še ni konec.

Večina tečajev navzdol
V ponedeljek so se tečaji delnic na Wall Streetu znižali, negotovost pa je danes navzdol pognala tudi tečaje na azijskih in evropskih borzah. V popoldanskem trgovanju so se tečaji delnic v Londonu v povprečju znižali za 3 odstotke. Indeks DAX je v Frankfurtu zabeležil letošnjo najnižjo vrednost, vrednost indeksa CAC 40 se je spustila za 2,4 odstotka. Podobna gibanja so zabeležili na borzah v Madridu (–3,5 odstotka) in Zürichu (–2,6 odstotka).

 

Letna inflacija na ravni prozvodnih cen 9,2 odstotka

Cene na ravni proizvajalcev so se od junija 2007 do junija letos povišale za 9,2 odstotka, kar je največ od leta 1981, ko so skočile za 10,4 odstotka. Od maja do junija letos so se cene povišale za 1,8 odstotka.

Wall Street je začel trgovanje globoko v rdečih številkah. Vodilni indeks DJIA je do 16.30 padel za 185 točk ali za 1,67 odstotka. Na udaru so predvsem AIG (–9,27 odstotka), Bank of America (–5,5 odstotka), Citigroup (–5,88 odstotka) in GM (–5,2 odstotka). GM je predstavil obširen načrt prestrukturiranja in zmanjševanja stroškov, da bi se laže soočil s slabšo prodajo. Med drugim predvideva odpuščanje zaposlenih, zmanjšanje proizvodnje tovornjakov in neizplačilo dividend. S temi ukrepi naj bi podjetje pridobilo 15 milijard dolarjev.

Za primerjavo naj povejmo, da je tržna vrednost GM kot podjetja z več kot 250.000 zaposlenimi takoj po začetku trgovanja na borzi padla na raven, ki jo ima največje slovensko podjetje Krka (3,1 milijarde evrov oziroma 5 milijard dolarjev).

Kasneje si je borza nekoliko opomogla, indeks DJIA pa se je že izkopal iz rdečih številk.

Vlagatelji vse manj zaupljivi
Kazalec zaupanja vlagateljev v Nemčiji, ki ga izračunava inštitut za gospodarske raziskave ZEW, je julija dosegel najnižjo točko od začetka merjenja (december 1991). V primerjavi z junijem se je znižal za 11,5 točke na minus 63,9 točke, je sporočil inštitut. Slabemu razpoloženju med vlagatelji so botrovali visoke cene nafte, močan evro, ki hromi največje evropsko gospodarstvo, finančna kriza v ZDA in šibko domače povpraševanje, navaja ZEW. Doslej najnižjo vrednost, minus 62,2 točke, je indeks dosegel med recesijo decembra 1992.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.