Slovenija
2317 ogledov

Krka kljub epidemiji s fantastičnimi rezultati v prvih treh mesecih

Novice: Krka objavila podatke: Tako na posel vpliva vojna v Ukrajini
1/2
Saša Despot
Skupina Krka je v prvem četrtletju prihodke povečala za 22 odstotkov na 463 mio evrov, čisti dobiček v višini 85 mio evrov je za dobro petino višji.

Krka je kar 95 odstotkov svojih izdelkov prodala na tujih trgih. Največjo absolutno rast prodaje, kar za 31 milijonov evrov so dosežegli v vzhodni Evropi, ki je tudi sicer Krkina največja prodajna regija, saj tja prodajo tretjino svoje proizvodnje.

Tečaj delnice družbe Krka na Ljubljanski borzi je v prvem letošmnjem kvartalu kljub temu padel. Konec marca je znašal 64,80 evra, kar je 11,5 odstotkov manj kot konec leta 2019. Tržna kapitalizacija družbe Krka je znašala 2,1 milijarde evrov.

Za vlaganja in naložbe je skupina Krka namenila 14,9 milijona evrov.

Jože Colarič | Avtor: Anže Petkovšek Otvoritev in ogled proizvodnje Renault Clia 5 v Novem Mestu. Anže Petkovšek
Po razglasitvi pandemije s covidom-19 so v skupini Krka sprejeli ukrepe za zajezitev širitve okužbe, da bi zaščitili zdravje zaposlenih in poslovali neprekinjeno. „S tem smo zagotovili, da ni prišlo do prekinitev v oskrbovalni verigi in pomanjkanja zdravil na svetovnih trgih. Da bi zmanjšali sanitarno in zdravstveno tveganje, smo upoštevali izkušnje in ukrepe, ki so jih sprejeli naši kitajski partnerji in italijanska podjetja,“ sporočajo iz Krke in dodajajo, da so procese prilagodili tako, da je bila zagotovljena socialna distanca, pri delu pa so uporabljali zaščitna sredstva.

Da bi tveganje dodatno zmanjšali, so približno za polovico zaposlenih v Sloveniji v obdobju od 16. marca do 14. aprila odredili čakanje na delo doma. gMed njimi so bili starši otrok, starih do 10 let, nosečnice ter zaposleni s kroničnimi boleznimi, ki spadajo v rizične skupine. V tem obdobju so bili v Krkinih prostorih navzoči samo zaposleni, ki so bili neposredno povezani z zagotavljanjem zdravil in so skrbeli za nujne podporne procese.

„Povprečna dnevna proizvodnja končnih izdelkov v skupini Krka se v tem času ni bistveno spremenila. Nabava surovin in repromateriala je potekala relativno normalno. Kontrola in zagotavljanje kakovosti izdelkov sta potekala nemoteno,“ še sporočajo iz Krke.

 

Komentarjev 1
  • fasader56 14:41 21.maj 2020.

    Samo še cepivo proti koroni pogruntajte,pa boste carji........sori,carji ste že itak..............