Slovenija
1420 ogledov

Krka: Poslovanje rekordno, delnica kljub temu vredna četrtino manj

Novice: Krka objavila podatke: Tako na posel vpliva vojna v Ukrajini
1/2
Saša Despot
Skupina Krka je v prvih osmih devetih letošnjega leta ustvarila za 1,24 milijarde evrov prihodkov, kar je 6 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Gre za največjo prodajo v prvih devetih mesecih leta v Krkini zgodovini.

Novomeški farmacevt je imel pri tem skoraj 302 milijona evrov dobička, kar je 26 odstotkov več kot v prvih dveh četrtletjih lanskega leta.

Predsednik uprave družbe Jože Colarič je ob tem povedal, da so prodajo povečali v vseh šestih prodajnih regijah in na večini Krkinih ključnih trgov ter pri vseh skupinah izdelkov in storitev in hkrati zabeležili do sedaj največji čisti dobiček v tem obdobju.

S tretjinskim deležem je bila po prodaji največja regija Vzhodna Evropa.

"Razmere na vzhodu Evrope ostajajo nepredvidljive in od nas zahtevajo nenehno prilagajanje na različnih področjih poslovanja, so pa doseženi rezultati spodbudni. Ocenjujemo, da bomo v letu 2022 v skupini Krka presegli načrtovano prodajo in čisti dobiček ter prodali za 1 milijardo 674 milijonov evrov izdelkov in storitev in ustvarili čisti dobiček v vrednosti okoli 360 milijonov evrov," je še dejal Colarič.

Jože Colarič | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Delež prodaje na trgih zunaj Slovenije bo do konca leta predvidoma 94-odstoten. Krkina regija z največjo prodajo je Vzhodna Evropa, Ruska federacija pa ostaja največji posamični trg.

Najpomembnejšo skupino v Krkinem portfelju proizvodov predstavljajo zdravila na recept z 82-odstotnim deležem v prodaji.

Krkina uprava je nadzorni svet seznanila tudi z načrtom poslovanja skupine Krka za prihodnje leto, po katerem načrtujejo prodajo še povečati, in sicer na eno milijardo in 755 milijonov evrov.

Tečaj Krkine delnice na Ljubljanski borzi je konec letošnjega septembra znašal 86 evrov, kar je 27 odstotkov manj kot konec leta 2021, ko je bilo treba za delnico odšteti 118 evrov. 

Komentarjev 1
  • Avatar pantani
    pantani 09:58 17.november 2022.

    Mi mamo,vas baše,banda!!!