Slovenija
20 ogledov

Krki 600.000 evrov kazni

Dolenjska 25.04.10, joze colaric, foto: jerca bozic kranjec Jerca Božič Kranjec
Finsko sodišče Krki dosodilo 600 tisoč evrov kazni. Novomeški družbi ni uspelo dokazati, da za proizvodnjo učinkovine montelukast ne krši patentiranega postopka.

Višje sodišče v Helsinkih je spremenilo sodbo sodišča prve stopnje in ugodilo tožnikom Krke na Finskem. Ker Krki ni uspelo dokazati, da postopek za proizvodnjo učinkovine montelukast, ki ga uporablja, ne krši patentiranega postopka tožnikov na Finskem, mora plačati dobrih 600 tisoč evrov odškodnine.

Krko in njeno hčerinsko družbo Krka Sverige so na Finskem tožile kanadska družba Merck Frosst Canada, nizozemska družba Merck Sharp & Dohme ter finska družba MSD Finland, in sicer zaradi domnevne kršitve dveh njihovih patentov, ki ščitita postopka za proizvodnjo učinkovine montelukast na Finskem. Montelukast se uporablja pri zdravilih za astmo.

Tožba je pravnomočna

Postopek pred sodiščem se je začel septembra 2009. Okrožno sodišče v Helsinkih je v začetku leta 2011 tožbo zavrnilo, zdaj pa je višje sodišče pritožbi tožnikov ugodilo in spremenilo sodbo sodišča prve stopnje. Krka mora tožnikom plačati odškodnino v višini 629.737,20 evra skupaj z obrestmi od 31. decembra 2010.

Sodba je pravnomočna, je Krka danes sporočila prek spletnih strani Ljubljanske borze. Ali bodo na vrhovno sodišče Finske vložili izredno pravno sredstvo, v novomeški družbi še proučujejo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.