Slovenija
28 ogledov

Krkovič z zamudo le plačal

Krkovič Anže Petkovšek
Tone Krkovič, obsojeni v zadevi Patria, je poravnal denarno kazen, ki mu jo je izreklo sodišče.

Ljubljansko okrajno sodišče je s strani Toneta Krkoviča prejelo denarno nakazilo v višini 37.000 evrov, kolikor je znašala denarna kazen, ki jo je sodišče izreklo vsakemu od treh obsojenih v zadevi Patria. Kot smo že poročali, je Janez Janša kazen plačal konec julija, medtem ko je Ivan Črnkovič poravnal le stroške kazenskega postopka. 

Janša in Krkovič sta že začela prestajati zaporno kazen, ki jima jo je prisodilo sodišče, in sicer 24 in 22 mesecev. Črnkovič bo šel na prestajanje kazni oktobra, saj je sodišče ugodilo njegovi prošnji za odlog. 

Okrajno sodišče je vsakemu od treh obsojenih poleg zapornih kazni izreklo tudi po 37.000 evrov denarne kazni, rok plačila je bil tri mesece po pravnomočnosti sodbe, torej 28. julija.

Plačati morajo tudi stroške postopka

Skupni stroški kazenskega postopka, ki predstavljajo stroške za tolmače in za priče, znašajo 25.736,98 evra. Vsak od obsojencev bo moral plačati petino stroškov, obtoženih je namreč bilo pet. Vendar je Jože Zagožen lani umrl, Walter Wolf pa pobegnil v Kanado, zoper njega je razpisana tiralica. Črnkovič je svoj del stroškov že poravnal.

Tem stroškom je treba prišteti še stroške za vročanje sodnih pisanj obsojencem, ki pa so različni za vsakega od obsojencev, dodajo na sodišču. Za Janšo znašajo 583 evrov, za Krkoviča 455 evrov, za Črnkoviča pa 121 evrov. Sklep, s katerim so bili ti stroški naloženi obsojencem, še ni pravnomočen, zoper njega so že vložene pritožbe, so še povedali na sodišču.

Ob tem dodajajo, da so v postopku nastali tudi stroški za delo sodišča, ki so vsakemu od obsojenih odmerjeni kot sodna taksa. Za prvo stopnjo ti stroški skupaj znašajo 595 evrov, za postopek na drugi stopnji pa 892 evrov.

Komentarjev 1
  • legija 17:26 08.avgust 2014.

    Ko je bil nedotakljivi Zidar zaradi korupcije v Nemčiji obsojen in je moral plačati 1000.000,00 evrov kazni, tolpa 571-ih o tem ni pisala, tu, ko gre za 37 tisoč evrov, pa beremo nadaljevanko!