Slovenija
49 ogledov

Krog uporabnikov drog se je v Sloveniji zelo razširil

Zivljenje 30.09.13, odvisnost, zasvojenost, droge, foto: shutterstock Shutterstock
Če na Nacionalnem inštitutu za varovanje zdravja opozarjajo na nove sintetične snovi, katerih učinki so neznani in nevarni, na DrogArtu dodajajo: "Krog uporabnikov drog se je v Sloveniji drastično razširil."

Ob letošnjem mednarodnem dnevu proti zlorabi drog in nezakonitemu prometu s prepovedanimi drogami strokovnjaki izpostavljajo in opozarjajo na nevarnost novih drog, katerih učinki so neznani in neraziskani. Po podatkih Nacionalnega inšituta za javno zdravje (NIJZ) jih je naš forenzični laboratorij lani identificiral 38.

V Sloveniji so najbolj razširjeni sintetični kanabinoidi, ki posnemajo učinke konoplje, in sintetični katinoni, ki posnemajo učinke stimulansov, kot sta kokain in amfetamin.

Ker so slabo raziskani,  predstavljajo veliko tveganje za zdravje uporabnikov, saj se pojavljajo zelo hitro, prodajajo se na odprtem trgu, hkrati pa je zelo malo informacij o njihovih učinkih in škodi, ki jo povzročajo.

Kot je za Žurnal 24 povedala zdravnica Mina Paš iz DrogArta, so se sintetične droge, kot novi trend začele pojavljati leta 2008: "Ko je na trgu zaradi prepovedi začelo zmanjkovati ekstazija, svoje je pripomogel tudi internet." 

Legalne, neraziskane in zelo nevarne droge

Največji problem novih drog je v tem, da so neraziskane, veliko sintetičnih drog prodajajo prek svetovnega spleta kot "zakonita poživila", čeprav imajo lahko nekatera tudi resne, celo smrtne posledice, predvsem pa resne psihoze in težave s srcem.

Kot dodaja Paševa: "Ker se ne ve, kakšni so učinki, je tudi zmanjševanje škode, s čimer se ukvarja Drogart na terenu, težko izvajati. Sintetični kanabinoidi, ki prihajajo so problematični tudi zato, ker so legalni nadomestki THC-ja. Ker je THC molekula zelo občutljiva, zelo razvejana, se da iz nje izpeljati številne variacije."

Krog uporabnikov drog se je v Sloveniji zelo razširil

Ekstazy, MDM, kokain, speed, pa 3 - MMC (sladoled) - slednji se je pojavil leta 2012 in je popularen predvsem srednješolci -  vse to se danes uživa in to vsepovprek, ljudje izgubljajo varovalke in mislijo, da se jim ne more nič zgoditi: "Tudi ko padajo po tleh, doživljajo epoleptične napade, kot da se ni nič zgodilo," o vedno večji ignoranci med uporabniki pripovedujejo na DrogArtu, kjer opažajo, da se tudi krog uporabnikov v zadnjem času zelo širi.  

"Scena se je zelo razširila, včasih so ekstazi in vse te substance jemali rajverji, so šli na partije in v teh krogih se je gibalo od 300 – 400 ljudi. Danes je droga povsod, kokain in speed sta na gasilskih veselicah. Droge prihajajajo v splošno populacijo, med ljudi, ki hodijo ven, pijejo alkohol, potem pa se ga se še zadanejo in to veliko preveč zlahka počno." je pojasnila zdravnica Mina Paš.

Komentarjev 3
  • Vid Gajšek 12:58 28.junij 2015.

    Za trde droge - zdravljenje in osamitev.Če ne drugače, doživljenjska psihiatrična osamitev.

  • Vid Gajšek 12:56 28.junij 2015.

    Če na Nacionalnem inštitutu za varovanje zdravja opozarjajo na nove sintetične snovi, katerih učinki so neznani in nevarni, na DrogArtu dodajajo: "Krog uporabnikov drog se je v Sloveniji drastično razširil."Očitno policija ne uporablja zoper dilerje sredstev fizičega onemogočanja ali izgon iz države.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 10:05 28.junij 2015.

    Vse neodobrene psihoaktivne spojine naj bojo privzeto prepovedane, in kazen naj bo razen če se kasneje dokaže da ne gre za psihoaktivne spojine. Ne pa da se pol šele čez čas ko ima droga že 20 drugih alternativ prepove ena ...prikaži več spojina...to ni nič...to je lenoba države da ne naredi boljšega sistema po obratnem, bolj učinkovitem principu.