Slovenija
25 ogledov

Kros na 30 stopinjah

“Najprej so kros tekli najstarejši, naši otroci pa na razbeljenem asfaltu ob 11. Žurnal24 main
Tek otrok. Starši bi zaradi vročine zamenjali termin izvedbe krosa, učitelji se ne strinjajo.

“Velika večina staršev se strinja, da kros 25. maja ob 11. uri, ko je bila temperatura skoraj 30 stopinj Celzija, za najmlajše ni primeren. Nekaj otrokom je bilo slabo, trije so celo bruhali,” nam je dejala mati prvošolčka.

Starše otrok lucijske osnovne šole moti, da otroci vsako leto tečejo kros na stezi za karting konec maja, ko je vročina neznosna.

Opozarja tudi svet staršev
Svet staršev že vrsto let opozarja vodstvo šole in predlaga, naj otroci kros tečejo raje oktobra. Dogaja se tudi, da nekaterim otrokom starši pišejo opravičila in se poskušajo izogniti teku.

Aktiv učiteljev športne vzgoje pojasnjuje, da je kros preizkušnja gibalne sposobnosti, ki se jo lahko opravi po določenem obdobju vadbe športne vzgoje, zato ga ne bi mogli izvesti prej, septembra pa pridejo otroci po dvomesečnih počitnicah in niso telesno pripravljeni.

Prav tako pravijo, da je na šoli taka tradicija ter da je ne nazadnje takšna njihova strokovna odločitev. Na šoli še pojasnjujejo, da je bilo od 500 otrok po teku le dvema nekoliko slabo.

Stroka bi prestavila
Klavdijo Frankovič, trener koprskega atletskega kluba, meni, da takšen termin za kros ni najprimernejši, še posebno za najmlajše, saj je ob takšni vročini težje teči, ob pomanjkanju vode pa lahko dehidrirajo.

“Kros bi bilo primerneje izvajati konec aprila, začetek maja ali konec septembra, ko ni tako vroče. Ali pa vsaj zjutraj oziroma pozno popoldne,” meni Frankovič.

Da bi bilo bolje izvesti kros v drugem terminu, se strinja tudi pediatrinja Vesna Lazar Daneu, ki je bila na krosu navzoča. O tem, da bi kdo od otrok pozneje imel težave zaradi vročine, pa nima podatkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.