Slovenija
22 ogledov

Krpa ga le alternativa

Narodni dom Novo mesto Jerca Božič Kranjec
Narodni dom. Umetniki ob dežju krpajo streho. Opozorilo inšpekcije.

"Ko ob nalivih pušča streha, luknje zamašimo s pločevino. Znotraj smo prebelili, zamenjali nekaj šip, izolirali …" nam je o dotrajanosti narodnega doma povedal Sebastjan Šeremet, eden od alternativnih kulturnikov, ki ustvarjajo v narodnem domu oziroma Sokolcu, kot mu pravijo.

Dotrajana napeljava

O električni napeljavi pravi, da je dotrajana. Podobno je menil, kot smo izvedeli, požarni inšpektor. "S poročilom inšpektorja glede električne napeljave smo seznanjeni, napake pa so že odpravljene," so nam povedali v kabinetu župana Alojzija Muhiča in dodali, da prihodnje leto predvidevajo obnovo ostrešja.

Prireditev in dejavnosti, ki zdaj potekajo v narodnem domu, so namenjene le članom Društva za kulturno osveščanje, na vabila nanje pa pripišejo tudi: vstop na lastno odgovornost.

Vnovična pobuda

"Naše kulturne dejavnosti nameravamo tu izvajati še naprej, čeprav se zavedamo, da nas bodo, ko bo stavba obnovljena, vrgli ven, saj še ne poznam primera, da bi se za alternativno kulturo našel prostor v novi oziroma obnovljeni stavbi," razmišlja Šeremet.

Obnova je za občinski proračun trenutno prevelik zalogaj, zato si na občini prizadevajo, da bi stavbo razglasili za kulturni spomenik državnega pomena. Ko so pred dobrima dvema letoma pobudo za to naslovili na zavod za varstvo kulturne dediščine, niso prejeli nikakršnega odgovora. V kratkem nameravajo enako pobudo nasloviti neposredno na ministrstvo za kulturo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.