Slovenija
27 ogledov

Kršiteljem že pobrali izkaznice in službene pištole

Marjan Fank Saša Despot
Ali bo vseh sedem vrgel iz službe, se bo Fank odločil na podlagi njihovega zagovora.

"V teh dneh je bilo izdelano delno poročilo o ugotovitvah. Potrjen je obstoj komunikacije, ki se je pojavila v medijih. Več policistov je huje kršilo pogodbene obveznosti, povzročena je bila velika škoda za policijo kot institucijo in za policiste. Ugotovitve narekujejo, da smo uvedli postopek izredne odpovedi za sedem policistov, dva, ki sta ustavila ministra ter pet, ki so ju k temu napeljali," je v izjavi za novinarje dejal direktor Policije Marjan Fank.

"Da bi sindikat odrejal policijske naloge, je nedopustno, tega ne bomo dovolili," je bil odločen Fank. 

Policista, ki sta ministra ustavila, sta bila zlorabljena

"Žal mi je, da sta ukrepov deležna tudi policista, ki sta izvedla postopek in ki sta bila zlorabljena. Po pogovorih z vodji sem izvedel, da sta dobra policista in takih mi je res žal," je dejal Fank. 

Dodal je še, da je bil zdaj začet postopek o izredni odpovedi, delavci imajo pravico do zagovora in na podlagi zagovora bo sprejel dokončno odločitev. V postopku je namesto odpovedi mogoče izreči tudi opozorilo pred odpovedjo. 

Vseh sedem so suspendirali, torej jim izdali sklep o prepovedi opravljanja dela ter jim vzeli službeno izkaznico in službeno pištolo.

Preiskava še ni končana, v komunikaciji je namreč sodelovalo najmanj 15 policistov, njihovo odgovornost še preverjajo. Preiskava naj bi bila končana do konca meseca. 

"V Sindikatu policistov Slovenije smo seznanjeni, da je več naših članov včeraj in danes prejelo obvestila o uvedbi postopka izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi in sklepe o prepovedi opravljanja dela. Tekom postopka bomo uporabili potrebna pravna sredstva za zaščito naših članov, še zlasti policistov, ki so izvajali postopek ustavitve ministra Borisa Koprivnikarja," so sporočili iz sindikata. 

Manipulativni očitki, pravijo sindikati

"Preučili bomo pisne očitke iz uvedbe postopkov izrednih odpovedi, saj po prvem pregledu marsikaj predstavlja novost tudi za nas. Menimo, da očitki zoper naše člane niso točni in v večjem delu tudi manipulativni," menijo v sindikatu. Svoja stališča bodo predstavili jutri na novinarski konferenci. 

Sindikat diskreditiral policijo in ne obratno!

"Zavračam vsa namigovanja, da je bila informacija lansirana zaradi zmanjševanja policijskih stavkovnih zahtev in da bi vplivali na delo sindikatov. Če si kdo ne želi zastoja pogajalskega procesa, je to vodstvo policije, še posebej zdaj, ko so se pogajalska stališča zbližala in bi lahko prišlo do konca stavke, ki traja že nekaj mesecev in že zelo vpliva na varnostne razmere," je dejal Fank. Očitki, da so poskušali diskreditirati sindikat so po njegovem iz trte izviti, saj so v resnici nekateri sindikalni predstavniki s svojim ravnanjem diskreditirali celotno policijo. 

"Minimaliziranje teh dejanj je nedopustno. Dopustno bi bilo le, da tisti, ki so pri tem sodelovali, sprejmejo odgovornost," meni Fank. 

Enakost pred zakonom s tem nima zveze

"Absolutno stojimo za policisti, ki zakonito zagotavljajo enakost vseh pred zakonom, stali bomo za vsakim, ki bo imel v postopku nosilca javnih funkcij, nevarni pa so motivi, ki so pripeljali do zlorabe pooblastil. Večkrat smo bili deležni očitkov, da ne bi smeli preiskovati na vladi, v parlamentu ali v primeru aretacije kosovskega politika, Vodstvo policije je vedno nastavilo hrbet," je spomnim Fank. 

"Selekcioniranje objektov postopkov seveda obstaja, policisti morajo usmeriti pozornost v storilce, ki predstavljajo varnostni problem, tako v prometu kot v kriminaliteti s ciljem, da ne ogrožajo več varnosti. Vsak drug motiv je nedopusten," je opozoril Fank. 

Preberite še: 

Komentarjev 16
  • asmas 06:06 10.marec 2016.

    preberi44. členImuniteta sindikalnega zaupnikatt(1) Sindikalni zaupnik zaradi sindikalne dejavnosti uživa imuniteto in še to Imuniteta sindikalnega zaupnika po določbi 40. člena KPLS je zelo široka, saj je v 4. odst. izrecno določeno, da zoper sindikalnega ...prikaži več zaupnika tudi ni mogoče brez soglasja sindikata začeti disciplinskega postopka ali mu znižati osnovne plače oz. plače iz naslova učinkovitosti pod povprečjem zadnjih treh mesecev. V isti določbi je predpisan arbitražni postopek, če sindikat odkloni soglasje. Predvideno je tudi, da sindikat lahko odkloni soglasje, če oceni, da je odločitev delodajalca posledica sindikalne dejavnosti sindikalnega zaupnika. To ne pomeni, da lahko delodajalec sam oceni, da je sindikat neutemeljeno odklonil soglasje. Takšno odločitev mora sprejeti arbitraža.

  • pisava 05:32 10.marec 2016.

    Komandir je največji prasec

  • Igor Đukanović 22:29 09.marec 2016.

    Ni nujno, da živimo v demokraciji. Če policist gnjavi ministra, jih je takoj sedem na cesti. Če 50 kriminalistov nadleguje opozicijsko poslanko, ki bi morala tačas zastopati svoje volivce na proračunski seji, temu notranja ministrica še ploska. Mimogrede, kdaj bo ...prikaži več bo padla kazenska ovadba zoper domnevno podkupljeno Alenko Bratušek?