Slovenija
25 ogledov

Kršitelji, glejte ptičko!

Kolesarji in motoristi, ki se vozijo po urejenih stezah in cestah, so v Velenju Žurnal24 main
Občani bodo lahko fotografirali vse, ki se bodo z motokrosi in štirikolesniki vozili po zelenicah, ter fotografije anonimno posredovali policistom.

Številne občane spravljajo ob živce vozniki motokrosov in štirikolesnikov, ki se vozijo povsod, tudi tam, kjer se ne bi smeli.

"Z vnukinjo sem se sprehajala po parku, ko je mladenič pribrzel s takšno hitrostjo in tako tik mimo naju, da mi je od strahu zaledenela kri. Ni veliko manjkalo, da bi naju zadel s krmilom," nam je potožila ena od naših bralk v Velenju.

 

"Veliki brat" vas gleda

Pripravljajo videonadzor. Ni prijetno, če je vse mesto ograjeno, povrhu vsega pa so povsod nameščene še kamere, kar pomeni, da nas “veliki brat” spremlja in opazuje povsod. "Vendar," poudarja podžupan Bojan Kontič, "drugače očitno ne gre, saj je občutek občanov, da nekdo bdi nad njihovo varnostjo, zagotovo vreden več." Zato MOV že pripravlja projekt videonadzora nad javnimi površinami, katerega vodja bo direktorica občinske uprave Andreja Katič. Morda pa bo tu in tam morala stati tudi kakšna ograja, ki bo preprečevala dostop nepovabljenim, čeprav je to zelo nepriljubljen ukrep.

Za varnost gre
Na Mestni občini Velenje (MOV) se težav zavedajo. "Najhuje je na območju Turistično-rekreacijskega centra (TRC) Jezero. Ne le da se mladi vozijo tam, kjer se ne bi smeli, tudi odpadke odmetavajo vsepovsod, problem pa je prav tako vandalizem," pravi podžupan MOV Bojan Kontič, ki je sklical tudi sejo sosveta za izboljšanje varnosti občank in občanov.

"Uredili smo sprehajalne poti in postavili okoli sto novih klopi, a ni prijetno vedno znova odpravljati škode. Problem pa so tudi vožnje z motornimi zmaji, saj ti nad območjem TRC Jezero letajo prenizko," opozarja direktor Premogovnika Velenje Milan Medved, saj Premogovnik upravlja območje jezera in ga tudi ureja, da bi omilil posledice škode, ki so nastale zaradi rudarjenja.

Medved poudarja, da bi si tam želeli več policistov in mestnih redarjev, kar so pripravljeni sofinancirati iz lastnega žepa.

Fotografirali jih bodo
"Policisti lahko ukrepamo samo, če je nekdo neposredno ogrožen. Če se pešci čutijo ogrožene in voznika poznajo, naj to sporočijo nam, mi pa bomo ukrepali. Ukrepamo lahko tudi, če kršitelja posname kamera," pojasnjuje Boštjan Herega s Policijske postaje Velenje.

In prav to, da bi kršitelje fotografirali in posnetke posredovali policistom, se zdi pametno tudi Petru Tkalcu, vodji občinskega redarstva, župan MOV Srečko Meh pa občane tudi sam poziva, naj fotografirajo vse, ki z vožnjo kršijo predpise in ogrožajo druge udeležence v prometu, posnetke pa anonimno posredujejo policiji.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.